Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Nem egymástól, hanem a mobilunktól függünk?
2014. február 13. 07:33

mobiltelefon, fejlődés, kutatás, kapcsolat

Nem egymástól, hanem a mobilunktól függünk?
Hová vezethet az életünket egyre jobban meghatározó digitális forradalom? Nemsokára egyáltalán nem beszélünk majd egymással?
Nem egymástól, hanem a mobilunktól függünk?

Ki ne látott volna már mobiljába feledkező párt egy étterem teraszán, amint a külvilágot teljesen kizárva, csak az okostelefonjuk képernyőjét nyomogatják hosszú időn át – ahelyett, hogy egymással töltenék az időt!? Akinek ez még feltűnik egyáltalán, az szerencsésnek mondhatja magát, az ő élete felett még nem vette át teljesen az irányítást a technika. De vajon hova vezet mindez, mi lehet ennek a vége?

Amerikában érdekes tanulmány látott napvilágot a minap, aminek adataihoz nem sok mindent kell hozzátenni, aggódni viszont annál inkább lehet miattuk.

Ha nem volna elég, hogy évről-évre egyre többet ülünk a TV előtt, az egyre silányabb műsort nézve, a mobileszközök és az internet térhódításának „hála” egyre többet nézzük vissza a műsorokat mobiltelefonon, vagy számítógépen is. Egy átlagos amerikai havonta 134 órát tölt el a TV előtt és ennek még legalább a tizedét azzal, hogy visszanézze a műsorokat. Ehhez technikailag is egyre inkább adottak a feltételek, hiszen az átlag amerikainak négy olyan eszköze is van, amin valahogy meg tudja nézni a műsorokat.

Ennél is riasztóbb az, hogy milyen mértékben növekszik a mobiltelefonhoz való ragaszkodás. Az amerikai orvosok szerint egyre több ember szabályos függőségben él mobiltelefonjától, az határozza meg minden percét és az életét is aszerint éli, hogy éppen milyen tanácsokat kap ismerőseitől. A másik hatalmas problémát a közösségi oldalak elterjedése és a mindennapi életbe való beszivárgása jelenti, hiszen egyre kevesebb helyen tudjuk kizárni életünkből azt, hogy megismerjük mások életének részleteit. Egyes pszichológusok szerint a közösségi oldalakról ránk zúduló információáradat sokaknál megfelelési kényszert okoz, hiszen a legtöbbször ismerőseink, barátaink sikereit, örömét láthatjuk viszont, amit vannak, akik nehezebben dolgoznak fel és frusztrálhatja őket, ha nehezebben érnek el eredményeket.

Ha le is tudjuk tenni telefonunkat, nemsokára már lakásunkban sem lehet egy nyugodt sarkunk sem. A tavalyi adatok szerint például az amerikai fürdőszobák negyven százalékában már van olyan TV készülék, amit rendszeresen használnak. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy a háztartásokban átlagosan másfélszer annyi TV van, mint ahányan lakják azokat.

A szakemberek szerint az elkövetkező évek legnagyobb kihívása lesz az emberi kapcsolatok fenntartása és minőségük megőrzése. De addig is figyeljünk egymásra és ha azon kapjuk magunkat, hogy egy étteremben ülve kedvesünk helyett többet nézünk a mobilunkra, akkor gondolkozzunk el rajta, hogy vajon minket is beszippantottak-e már a kütyük!

Forrás: anna.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK