Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Nem csak a sertések és a szarvasmarhák híznak az antibiotikumoktól
2012. augusztus 27. 00:12

gyógyszer, antibiotikum, elhízás, érrendszer

Nem csak a sertések és a szarvasmarhák híznak az antibiotikumoktól
Több mint 10 000 gyermek adatait vizsgálta a New York University orvoscsoportja, és megállapította, hogy a születéstől 5 hónapos korig rendelt antibiotikum-kezelés a gyerekeket elhízásra hajlamosítja.
Nem csak a sertések és a szarvasmarhák híznak az antibiotikumoktól

 "Tipikusan, az elhízást az egészségtelen táplálkozásnak és a mozgáshiánynak szoktuk tulajdonítani, de egyre gyarapszik a kutatások száma, amelyek arra engednek következtetni, hogy a dolog sokkal komplikáltabb" - mondja Leonardo Trasande, gyermekorvos, és a környezet-orvostudomány professzora.

"A bélcsatornánkban élő mikrobáknak kritikus szerepük van abban, hogyan hasznosítjuk a táplálékot. És az antibiotikum-expozíció, különösen az élet korai szakaszában, elpusztíthatja az egészségre hasznos baktériumokat, amelyek befolyásolják, hogyan szívjuk fel a tápanyagokat, és amelyek normális testsúlyban tartanának bennünket."

Az utóbbi időben egyre nagyobb aggodalommal tekintettek az antibiotikumok nagyarányú használatára, különösen gyerekeknél. A mikrobiom-kutatások kimutatták, hogy mikrobiális sejtek trilliói népesítik be szervezetünket, saját sejtjeink számát tízszeresen meghaladó mértékben. Ezeknek a mikrobiális sejteknek közük van az elhízáshoz, a gyulladásos bélbetegséghez, az asztmához és más betegségekhez. Azt azonban még nem bizonyították, hogy a baktériumok összetételének megváltozása betegséget okoz.

Ez az első olyan kutatás, amely elemzi az összefüggést az antibiotikum-kezelés és a testtömeg között - csecsemőkorban.

A New York Egyetem orvostudományi karának kutatói 11 532 gyermeknél értékelték az antibiotikum-használatot. A gyerekek Avonban (Egyesült Királyság) születtek, 1991 és 1992 között. (A gyermekek egy hosszú távú, egészségüket és fejlődésüket vizsgáló kutatás résztvevői, szüleikkel együtt.)

Ezeknek a gyermekeknek az egészségügyi információit vizsgálták a kutatók 3 időszakra vonatkozóan:

születésüktől 5 hónapos korukig,

6 hónapos koruktól 14 hónapos korukig,

és 15-től 23 hónapos korukig.

A testsúlyukat 5 különböző időpontban mérték: 6 hetesen, 10 hónaposan, 20 hónaposan, 38 hónaposan és 7 évesen.

Az antibiotikumos kezelés a nagyon fiatal csecsemők (a születéstől 5 hónapos korig) túlsúlyosságát növelte meg. Bár még a 15-től 23 hónapos korig antibiotikumos kezelésben részesült gyermekeknek is nagyobb volt valamivel a BMI indexük 7 éves korukban, mint ami a koruk és a nemük szerint várható lett volna, mégsem volt jelentős növekedés a túlsúly-kategóriában.

"Jó pár éve tudják az állattartók, hogy az antibiotikumokat kiválóan fel lehet használni az állatok testsúlyának növelésére. Ebből a kutatásból arra lehet következtetni, hogy az antibiotikumok az embernél is hatással vannak a testsúlyra, kiváltképpen a gyerekeknél."

Forrás: fuggetlen.hu/EurekAlert
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK