Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Nem büdös, de kényelmes a nyomtatott gipsz
2013. július 05. 09:14

kéz, törés, gipsz

Nem büdös, de kényelmes a nyomtatott gipsz
3D nyomtatóval készült merevítő válthatja le a hagyományos gipszet. Az üvegszálból vagy sima gipszből készült Cortex nemcsak a csontokat rögzíti, de jól is néz ki, ráadásul nem büdösödik be, mint a törött karra tett hagyományos gipsz. A prototípus könnyű, jól szellőzik, mosható, és elég vékony ahhoz, hogy egy ing ujja alatt is elférjen.
Nem büdös, de kényelmes a nyomtatott gipsz

A nyomtatott merevítő a páciens karjáról készült röntgenfelvétel, illetve a sérült végtagról készült, háromdimenziós modell alapján gyártható le. A nyomtatáshoz használt szoftver ezután kialakítja az optimális, személyre szabott sínt, ami a törés helyén erősebb merevítést biztosít. A nyomtatáshoz szükséges poliamiddarabkákat már a helyszínen le lehet gyártani, és a rögzítési pontok is elmozdíthatatlanok, amíg a sérülés meg nem gyógyul. Ezután a kórházban távolítják el a nyomtatott merevítőt. A most használt gipsszel ellentétben a Cortex viszont száz százalékig újrahasznosítható.

A Cortex egyetlen problémája, hogy a nyomtatott merevítő gyártásához legalább három óra kell. Az eszköz tervezője, Jake Evill, aki a Victoria Egyetem formatervezési és építészeti szakán végzett, ugyanakkor reméli, hogy az elkészítés ideje a nyomtatási technológia fejlődésével lecsökkenthető. A hagyományos gipsz rövid távon egyelőre praktikusabbnak tűnik, mivel ezzel a törött csontok már 3-9 perc alatt is rögzíthetők.

Forrás: index.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK