Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Nem az elhízás, hanem a sörhas a veszélyes
2012. szeptember 05. 01:15

elhízás, érrendszer, szív, életvezetés, szívinfarktus

Nem az elhízás, hanem a sörhas a veszélyes
Sok statisztika és tanulmány bizonyította, hogy a kövérek korábban és gyakrabban halnak meg szív-és érbetegségben, mint a karcsúak, ám egy új vizsgálat adatai azt jelezik, hogy nem a súlytöbblet az igazi veszély, hanem az, ha valaki hasra hízik.
Nem az elhízás, hanem a sörhas a veszélyes

Az Európai Szívgyógyász Társaság müncheni kongresszusán amerikai kutatók ismertették meglepő eredményeiket. Francisco Lopez-Jimenez és munkacsoportja hatalmas kutatás adatainak elemzése alapján jutott arra a következtetésre, hogy a szívbetegség okozta halál kockázata szempontjából nagyobb jelentősége van annak, hogy testünkben hol rakódik le a zsír, mint annak, hogy ez hány kiló. Az Egyesült Államokban már a harmadik alkalommal folyik az a vizsgálat, amelyben a lakosság összetételét jellemző, panaszmentes emberek egészségi állapotát igyekeznek fölmérni. Csaknem tizenháromezer 18 évesnél idősebb amerikai mindenféle adatát követik, a testsúlytól a különböző laboratóriumi eredményekig – írja az MTI.

A munkacsoport a testmagasság, a testsúly, a haskörfogat és a csípő körfogat méretét hasonlította össze. A vizsgálat már 15 éve tart, az átlagos életkor 44 év és a csoport fele férfi. Az értékelés során figyelembe vették az egyéb kockázati tényezőket is. Minden testsúlycsoportból a hasra hízottak közül haltak meg a legtöbben. A halálozás kockázata a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából esetükben háromszor bizonyult nagyobbnak, mint a normál súlyú csoportban és a duplája volt annak is, ami az egyenletesen kövérek körében fordult elő. "Az egészségügyben dolgozóknak folyamatosan tanítani kell mindenkit arra, hogy ne hízzanak el és figyeljenek a has-csípő arányra" - hangoztatta a vitában Karine Sahakyan, a kutatócsoport tagja. "Az egészséges életmód lényege az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás."

Ez összecsengett Pekka Juosilahti finn kutató előadásának eredményeivel, aki húszezernél több finn felnőtt 16 esztendei megfigyelését ismertette. A nem dohányzó, alkoholt mérsékelten fogyasztó, rendszeresen mozgó és megfelelő testsúlyú emberek körében a nagy kockázati tényezőt jelentő magas vérnyomás előfordulása kétharmadával kisebbnek bizonyult azokéhoz képest, akiknél az előbbi kockázati tényezők bármelyike megtalálható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK