Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Nem alszunk eleget
2014. szeptember 01. 19:32

alvás, kialvatlanság, álom

Nem alszunk eleget
Nem alszunk eleget, leggyakoribb rémálmunk a zuhanás, és sokan aludtunk már el iskolában vagy munkahelyen. A Cardo Nagy alváskutatása 1000 fő alvási, pihenési szokásait vizsgálta, az eredményeket szakértők kommentálták.
Nem alszunk eleget

Nem alszunk eleget

A megkérdezettek 40%-a 6-7 órát alszik, közel 18% 6 óránál kevesebbet. 7-8 órát a válaszadók alig több mint 26 %-a jelölt meg, kb. 16% pedig ennél több időt tölt alvással. Nem meglepő módon a „hány órát aludna, ha tehetné” kérdésre nem ezek a válaszok a születtek – a legtöbben (35%) 8-9 órát illetve 7-8 órát (24%) szánnának erre a tevékenységre, sőt, közel 10% még 10 óránál is többet fordítana rá. Hogyan alszunk? A megkérdezettek közel 15%-a állítja csak, hogy nyugodtan. Közel fele néha felébred, de általában végigalussza az éjszakát, míg közel harmadának ritkán vannak nyugalmas éjszakái, és minden apró zajra felébred. Hogy ezek a számok mit jelentenek?  „A rövid alvás mennyiség szignifikáns rizikó faktora a bármilyen okból bekövetkező elhalálozásnak. Ha valaki csak napi 4 órát alszik rendszeresen a kockázat 2-szerese, ha 5 órát alszik másfélszerese a kockázat a napi 7 órát alvókkal szemben, hogy bármilyen okból meghal. Ennek magyarázata lehet, hogy a rövidebb alvás időtartam, rövidebb pihenési időszakot jelez, amely a mentális egészség gyengüléséhez, szegényes élet stílushoz, a fizikai kondíció romlásához, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség csökkenéséhez vezet. A hosszú tartamú alvás ugyancsak rizikó faktor. A 8 órás alvás 1,3-szoros, a 9 órás másfélszeres, a 10 órás kétszeres kockázatot jelent a 7 órát alvókkal szemben a bármilyen okból bekövetkező halálra” - mondja dr.habil Szakács Zoltán PhD, a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság elnöke.

 

Édes álom?

Az elalvással, úgy tűnik, hogy nincs gond – a megkérdezettek közel felének nem kell sok idő, kb. fél óra, mire elalszik, közel 34%-nak pár perc alatt sikerül, ám több mint 11% legalább 1-2 órát vagy még többet forgolódik előtte. Hogy mi segít ebben leginkább? Úgy tűnik, hogy a TV nézés (a válaszadók közel 35%-a szerint), jócskán lemaradva következik az olvasás (11%), illetve további praktikák, mint például, hogy elszámolunk 100-ig, gyógyteát iszunk, meditálunk, tejet fogyasztunk. Közel 32% semmilyen praktikát nem vet be az elalvás érdekében.

Az álom mindig is érdekes témának bizonyult, lássuk, hogy milyen eredmények születtek.  A legtöbben (28%) nem emlékeznek az álmaikra, akik viszont igen, ott a család/barátok tematika vezet. Ha pedig álom, akkor a rémálmok nem megkerülhetőek (a megkérdezettek kb. 28 %-a vallja csak, hogy nincsenek rémálmai). Ha pedig rémálom, akkor úgy tűnik, hogy nincs abszolút „favorit”: a zuhanás „vezet” közel 15%-al, de az üldözés, csapdába esés és menekülni képtelenség valamint a „szörnyűség történik a szeretteinkkel” is gyakori.

A válaszadók kb. 87%-a nem igazán frissen vagy kifejezetten fáradtan ébred, a megkérdezettek közel fele szerint viszont a matrac számít leginkább a pihentető alvásban. A felkelés úgy tűnik, nem is megy olyan nehezen. Közel 61% pár perc alatt megy, viszont kb. 33%-nak kell 20-30 perc, mire ki tud kászálódni az ágyból.

Nem mindegy hol alszunk, min alszunk

Legszívesebben közepesen kemény matracon (38%), memória matracon (31%) és bio matracon (23%) hevernénk, a rugós és rugótlan egyaránt kedvelt, ugyanúgy mint a kemény és a puha is (több válasz is bejelölhető volt). Egy bio matracon, amiben természetes anyag van, pl. kókusz, szintén szívesen pihennénk. Kb. 30% 5-10 évente cseréli a matracát, kb. 60% azonban 10-15 év között vagy ritkábban. A megkérdezettek több mint háromnegyede tudja, hogy léteznek már matracok, amelyek gyógyászati segédeszköznek minősülnek. Matracvásárlásnál a legfontosabb szempontok: kényelem, egészséges alvás, minőség, szellőzés. Az innováció, úgy tűnik, kevéssé érdekel minket. A legtöbben interneten tájékozódnak, majd az üzletekben – úgy tűnik, hogy a közeli ismerősök, barátok véleménye és a TV, sajtóhirdetések kevésbé számítanak ebből a szempontból. „Mivel az ember nem évente cseréli le a matracát, nagyon nem mindegy, hogy milyet vásárol. Amire kiemelt figyelmet kell fordítani, az az, hogy kellő alátámasztása legyen a hátnak illetve a gerincnek. A szellőzés szintén fontos, hiszen a fekhely higiéniáját is növeli, és csökkenti az esetleges allergiás panaszokat” - mondja Fülöp Tamás, Értékesítési és Marketing Igazgató, Cardo Kft.

Alvás munka közben?

A megkérdezettek harmada csak a saját ágyában tud aludni. Egyedül vagy együtt szeretünk aludni – erre 41%-59% arányban voksoltak a válaszadók. Főképpen oldalt fekve alszunk vagy hason… és a válaszadók harmada már aludt el munkahelyen vagy iskolában, sokan rendszeresen! Szex közben azonban mindössze kb. 13%.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK