Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Nem a túl nagy tisztaság az allergia oka
2012. október 10. 14:30

allergia, tudatos figyelem, szelíd gyógymód, asztma

Nem a túl nagy tisztaság az allergia oka
Az Otthoni Higiénia Nemzetközi Tudományos Fórumán (IHF) elhangzott előadás megcáfolta azt a széles körben elterjedt mítoszt, hogy az allergia rohamos terjedéséért a túlzott higiénia és a steril környezet tehető felelőssé.
Nem a túl nagy tisztaság az allergia oka

Az új tanulmány szerit a mikrobiális "régi ismerőseinkkel" történő kevesebb érintkezés lehet az egyik alapvető kiváltó oka nem csak az allergia rohamos terjedésének, hanem az olyan súlyos krónikus gyulladásos betegségeknek is, mint az egyes típusú diabétesz, vagy a szklerózis multiplex, mivel ezek a betegségek mind az immunrendszer nem megfelelő szabályozásából erednek.

"Helytálló a korábbi felvetés, miszerint a mikrobiális környezettel történő érintkezés rendkívül fontos szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában, azonban nem állja meg a helyét az a széles körben ismert elmélet, mely szerint a tisztább, sterilebb otthonokban élő gyerekek körében nagyobb az allergia és az asztmás megbetegedések előfordulási aránya" - közölte Sally Bloomfield professzor, a London School of Hygiene munkatársa, a tanulmány egyik szerzője a Liverpoolban tartott Fertőzés Megelőzés 2012 elnevezésű konferencián.

Dr. Rosalind Stanwll-Smith, a London School of Hygiene kutatója és a tanulmány másik szerzője szerint sem helyes a túlzott sterilitással összefüggésbe hozni az allergia és az egyéb krónikus gyulladásos megbetegedések kialakulását, mivel ez sok esetben ahhoz vezethet, hogy a szülők szándékosan kiteszik magukat és gyerekeiket olyan kórokozóknak, amelyek akár komoly betegségeket is okozhatnak.

Graham Rook professzor, a tanulmány harmadik szerzője úgy véli, hogy allergia és gyulladásos megbetegedések ugrásszerű elterjedése részben azzal magyarázható, hogy a kőkorszaktól kezdve fokozatosan elvesztettük az érintkezést azokkal a mikrobákkal, melyekkel régebben rendszeres kapcsolatban voltunk. Ez a folyamat pedig a genetikai tényezők mellett a modern életmód, azon belül az étrend megváltozása, a környezetszennyezés, a stressz és az inaktivitás hatására jelentős mértékben felgyorsult az utóbbi időkben.

Forrás: Házipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK