Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Naponta fejenként mintegy 300 forinttal drágább az egészséges táplálkozás
2013. december 10. 07:49

egészséges táplálkozás, egészségmegőrzés, ételek, étkezés, étkezési szokások

Naponta fejenként mintegy 300 forinttal drágább az egészséges táplálkozás
Naponta fejenként mintegy 1,5 dollárral (330 forint), évente 550 dollárral (120 ezer forint) drágább az egészséges, zöldségben és gyümölcsben bővelkedő táplálkozás egy friss amerikai tanulmány szerint.
Naponta fejenként mintegy 300 forinttal drágább az egészséges táplálkozás

A maga nemében egyedülálló kutatás során a tudósok 27 korábbi tanulmányt elemeztek, melyek hét fejlett ország, valamint Brazília és a Dél-afrikai Köztársaság táplálkozási szokásairól készültek.

A kutatást a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi karának (Harvard School of Public Health, HSPH) szakemberei végezték.

A szokásokat az egészségességre gyakorolt hatásuk alapján osztályozták. A legmagasabb pontszámot a gyümölcsben, zöldségben, halban és olajos magvakban bővelkedő étrend kapta, szemben a húsban és feldolgozott élelmiszerekben gazdag, kevés pontot érő étkezéssel.

Megállapították az élelmiszerek adagonkénti, egyes esetekben a 200 kalóriánkénti árát, végül kiszámították a különböző étkezési szokások szerint kialakított, napi 2000 kalóriás étrendek árát.

Az derült ki, hogy a legegészségesebbnek tekinthető táplálkozás fejenként körülbelül napi 1,5 dollárral (330 forint) kerül többe, mint a legkevésbé egészséges étrend.

A különbség kisebb, mint amire számítottak, még akkor is, ha sok családnál olyan jelentős lehet, hogy befolyásolhatja a bevásárlási döntéseiket - írták tanulmányukban a kutatók.

A táplálkozással összefüggő krónikus betegségek költségeivel összehasonlítva szintén nagyon kicsi az árkülönbség, különös tekintettel arra, hogy egészséges étkezéssel ezeknek a betegségeknek az előfordulása látványosan csökkenthető lenne.

A tanulmány a British Medical Journal Open online szaklapban jelent meg.

Forrás: informed
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK