Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Munkahelyi baleset miatt esett át hirtelen arcátültetésen egy férfi
2013. május 23. 15:28

műtét, arc, arcplasztika

Munkahelyi baleset miatt esett át hirtelen arcátültetésen egy férfi
Balesete után alig három héttel hajtottak végre életmentő arcátültető műtétet egy 33 éves lengyel férfin: orvosai szerint még nem volt példa rá, hogy ilyen gyorsan került volna sor erre a beavatkozásra. Lengyelországban először végeztek arcátültetést.
Munkahelyi baleset miatt esett át hirtelen arcátültetésen egy férfi

Az arcátültetés rendkívül összetett és meglehetősen ritka eljárás, amelyhez a páciens rendszerint hónapokig, akár évekig tartó alapos előkészítésére van szükség.

A lengyel orvosok szerint azonban a munkahelyi balesetben megsérült férfi állapota olyan gyorsan romlott, hogy gyakorlatilag életmentő műtétként végezték el rajta a transzplantációt. A beteg jelenleg intenzív megfigyelés alatt van, nehogy fertőzés érje.

A keresztnevén Grzegorzként megnevezett páciensről kedden, az operáció után hat nappal készült az első felvétel. A kórházi ágyán fekvő férfi hüvelykujját feltartva jelzi, hogy minden rendben. Egy másik képet is nyilvánosságra hoztak, ezen egy komputertomográfia alapján jelzik arcának kiterjedt sérülését.

A férfi balesete április 23-án történt egy Wroclaw melletti kőfaragóműhelyben, ahol egy munkagép arcának legnagyobb részét letépte. Az életveszélyes állapotban beszállított munkás sérüléseit egy wroclawi kórházban látták el, és szemét is sikerült megmenteni. Leszakadt arcát azonban nem tudták visszailleszteni, és élete ismét veszélybe került, mert az agyához közeli terület szabadon maradt, és ki volt téve a fertőzéseknek.

A beteget végül átszállították a gliwicei Rákközpont és Onkológiai Intézetbe, az egyedüli kórházba Lengyelországban, amelyben arcátültetést lehet végezni. A 27 órás arc- és csonttranszplantációs műtétet május 15-én hajtotta végre az Adam Maciejewski által vezetett orvoscsoport, röviddel a megfelelő donor megtalálása után. A 34 éves donor adatai a potenciális donorok adatait rögzítő lengyel nemzeti nyilvántartásban szerepeltek.

Orvosai szerint a műtét lehetővé teszi a férfi számára, hogy visszatérjen a normális életbe: képes lélegezni, enni és lát is. Idővel az átültetett arc rásimul majd az arccsontjaira, és már nem fog hasonlítani a donorra.

A páciens állapota egyelőre még súlyos, de önállóan lélegzik, a kérdésekre fejbólintással felel. Hónapokba telik azonban, mire a műtétet teljes sikernek lehet nyilvánítani. A férfi hátralevő életében gyógyszeres kezelésre szorul, hogy új arca nehogy kilökődjék.

A világon eddig több mint kéttucat teljes vagy részleges arcátültetésre került sor. Az első részleges operációt 2005-ben Franciaországban hajtották végre egy nőn, akit a kutyája harapott meg.

Bohdan Pomahac, aki csapatával egy nőn hajtott végre teljes arctranszplantációt 2011-ben az Egyesült Államokban, a lengyel műtétre reagálva kijelentette, hogy a hasonlóan gyors beavatkozásoké a jövő.

Forrás: hvg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK