Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Mitől lát az ember lelke?
2013. szeptember 24. 08:53

empátia

Mitől lát az ember lelke?
Az empátia helyét keresi az agyban, illetve a tükörneuronok szerepét vizsgálja egy váratlan műtéti eredmény apropóján az Origo cikke.
Mitől lát az ember lelke?

Egyedülálló esetről, egy műtét után "hiperegyüttérzővé" vált nőről számolt be a Neurocase című, idegrendszeri rendellenességekkel foglalkozó orvosi szaklap – idézik fel. A francia nő súlyos epilepsziában szenvedett, naponta több száz görcsrohammal küzdött, és ezt megszüntetendő, az orvosok agyműtétet hajtottak végre. Ennek során az egyik agyféltekén eltávolították a halántéklebeny egy részét, beleértve az érzelmek feldolgozásában és eltárolásában fontos szerepet játszó amygdalát. A műtét után az orvosok azt feltételezték, hogy a nő empátiás képessége csökkeni fog, nehezebben fogja mások érzéseit felismerni, valamint a sajátjait kifejezni. Ám éppen ennek az ellenkezője történt.

 

A műtétet követően a nő egyfajta érzelmi felébredésen ment keresztül, és az állapot immár 13 éve tart a nőt kezelő franciaországi Saint-Étienne Egyetemi Kórház orvosainak beszámolója szerint. A nő rendkivül pontosan és kifinomultan érzékeli mások érzéseit és mentális állapotukat, legyen szó személyes találkozásról, filmélményről vagy egy könyvről. Sőt, nem csak felismeri az érzéseket, azonnal érzékeli őket a testében, például a dühöt a gyomrában, a félelmet az alhasban, vagy a másik izgatottságát a saját nyelőcsövében – olvasható az origo.hu-n.

Forrás: medicalonline.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK