Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Mitől függ, hogy milyen magasak vagyunk?
2014. október 15. 21:59

genetika, testmagasság, gének, magasság, DNS

Mitől függ, hogy milyen magasak vagyunk?
A testmagasságot befolyásoló genetikai tényezőket vizsgálja egy nemzetközi kutatócsoport, amely több mint negyedmillió európai származású ember DNS-ét elemezte.
Mitől függ, hogy milyen magasak vagyunk?

A GIANT-konzorcium (Genetic Investigation of ANthropometric Traits) eredményeit a Nature Genetics közölte.

A konzorcium 450 szakértője Ausztrália, az Egyesült Államok és Európa 300 kutatóintézetét képviseli, a tudósok célja felfedni azt a sok ezer rejtett tényezőt, amelyek befolyásolják a testmagasságot. A projekt keretében a kutatók 253 288 ember DNS-mintáját elemezték, az adott vizsgálat a maga nemében a legnagyobb szabású - olvasható a kutatásokat koordináló Exeteri Egyetem honlapján és a BBC hírei között.

Gének, amelyek a testmagasságot szabályozzák

A kutatók több mint 2 millió genetikai faktort elemeztek, olyanokat, amelyek a vizsgálatok résztvevőinek legalább 5 százalékánál megtalálhatók. Összesen 697 olyan genetikai variációt azonosítottak a genom 424 régiójában, amelyek összefüggést mutatnak a testmagassággal. A vizsgálat rávilágított egyebek mellett arra, hogy a testmagasságot meghatározó tényezők több mint a fele egy olyan egyszerű génvariációval köthető össze, amely az emberek legalább 10 százalékánál fordul elő.

A kutatásnak köszönhetően megkétszereződött a termetre befolyással lévő genomrégiók ismert száma, az eredmények óriási előrelépést jelentenek egy olyan területen, amelyről gyakorlatilag semmit sem tudtak 2007-ig, amikor felfedezték az első gént, amely a testmagasságot szabályozza.

"Közismert, hogy a magas szülők gyermekei is általában jó növésűek, ám megdöbbentő, hogy milyen összetett a kép, hiszen közel 700 genetikai variáns játszik közre a folyamatban" - fogalmazott a vizsgálatokat irányító Tim Frayling, az Exeteri Egyetem professzora. Egyben arra is figyelmeztetett, hogy a kutatásoktól még hosszú út vezet a testmagassággal összefüggő olyan kórképek gyógyításáig, mint a csontritkulás (oszteoporózis), rák, vagy szív- és érrendszeri betegségek.

Andrew Wood, a tanulmány vezető szerzője az eredményeket értékelve hangoztatta, hogy a nagyszabású, akár több millió résztvevővel végzett genetikai kutatások révén ismerhetők meg azok a finom variációk, amelyek befolyásolják az ember egészségét, viselkedését, magasságát, mindazokat a tényezőket, amelyeknek köszönhetően azok, akik.

 

 

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK