Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Minden tizenötödik szál cigaretta - egy mutáció
2012. október 24. 10:24

daganatok, tünet, krónikus

Minden tizenötödik szál cigaretta - egy mutáció
Kétféle rákos sejt teljes genetikai állományának valamennyi mutációját azonosította egy nemzetközi kutatócsoport. A két új rákgenom-szekvencia teljesen új megközelítést adhat a daganatos betegségek gyógyításához.
Minden tizenötödik szál cigaretta - egy mutáció

A rosszindulatú bőrrákos (melanomás) és a kissejtes tüdőrákos sejtek genetikai állományában található összes mutációt leírták a kutatók: az előbbiben 33 ezer, az utóbbiban pedig 23 ezer nukleotidváltozásra bukkantak.

A kutatás során tumoros és normális szövetek (a tüdőrák esetében egy egészséges vérsejt) teljes DNS-sorrendjét határozták meg azzal az új módszerrel, amely a DNS-szakaszok tömeges, párhuzamos elemzését teszi lehetővé. A mutációkat úgy azonosították, hogy a ráksejtek DNS-ét összevetették a normális sejtek DNS-ével. Peter Campbell szerint - aki szintén az intézet kutatója - a tüdőrák vizsgálata azt sugallja, hogy egy átlagos dohányosnál minden tizenötödik cigaretta elszívása után kialakul egy mutáció, méghozzá az első rágyújtástól fogva.

"Ezek a mutációs listák arról beszélnek nekünk, miként alakult ki az adott rák, és tartalmazzák mindazt, ami kiválthat egy rákos elfajulást. A kutatás különlegessége, hogy a közvetlen kiváltó okokat - dohányzás és UV-sugárzás - is sikerült hozzárendelnünk a mutációkhoz. Így bebizonyosodott, hogy a kétféle ráktípusban az UV-sugarak és a cigarettában található karcinogén anyagok okozzák a mutációk nagy részét, így ezek a nukleotidváltozások egyértelműen megelőzhetőek" - mondta Stratton.

A kutatók azonosítottak néhány olyan génmutációt is ("tüdőrákgének"), amelyek több mintában is ismétlődően előfordultak. Ezek emiatt a többi génnél nagyobb eséllyel alakíthatnak ki daganatos betegséget, ha mutáció következik be bennük.

A teljes program célja az összes, több mint százféle ráktípus genomjának feltérképezése. Az első 50 ráktípus leírásán 2008 óta a Nemzetközi Rákgenom Konzorcium (ICGC) dolgozik. Ebben az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetei (NIH), valamint ausztrál, kanadai, kínai, francia, indiai, japán és szingapúri rákkutató csoportok vesznek részt.

Mark Walport, a Wellcome Trust igazgatója úgy véli, a távolabbi jövőben, ahogy a DNS-meghatározás, géntérképezés technológiája egyre gyorsabb és olcsóbb lesz, az egyes páciensek saját genomja is elkészülhet, ezáltal személyre szabott kezelést kaphat minden rákos beteg.

A kutatás eredményeinek részletes összefoglalóját a Daganatok.hu portálon olvashatják: Két újabb ráktípusban azonosították a genetikai állományban fellelhető összes mutációt.

Forrás: MTI

Forrás: http://egeszseg.origo.hu/cikk/0953/445754/20091230_dohanyzas_rak_rakgenom_rakkutatas_1.htm
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK