Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Minden a szájban kezdődik?
2013. október 28. 08:48

fog, fogápolás, szájvíz, fogmosás, szájhigiénia

Minden a szájban kezdődik?
A fogmosás, illetve a fogorvoshoz való félévente történő ellátogatás nem csupán fogaink és fogínyünk épségének megóvása szempontjából fontos, a megfelelő szájhigiénia ugyanis az általános egészségi állapotunk megőrzéséhez is nélkülözhetetlen.
Minden a szájban kezdődik?

Amint azt dr. Donald Ratcliffe, a New York-i Staten Island Egyetemi Kórház fogászati osztályának vezetője kifejtette, a szájban megjelenő baktériumok, illetve az általuk okozott gyulladások számos betegség okozói lehetnek.

A cukorbetegség például nagyon gyakran a fogíny megbetegedésével jár együtt. A diabétesz ugyanis megváltoztatja a vérereket, így romlik a véráramlás, aminek következtében gyengülnek a fogínyek és kevésbé lesznek ellenállóak a fertőzésekkel szemben. A cukorbetegség emellett a vércukorszintet is megemeli, a szájban jelentkező magas glükóz-szint pedig teret ad a baktériumok elszaporodásának. Egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy a fogorvosok az esetek 73 százalékában csupán a fogak és ínyek állapotából meg tudták mondani, hogy melyik páciensük cukorbeteg, az ő szerepük tehát igen nagy lehet a betegség időben történő felismerésében.

Számos kutatás foglalkozott már a fog- és ínybetegségek, valamint a szívbetegség és a stroke közötti összefüggésekkel. Egy 2003-as tanulmány például kimutatta, hogy azok, akiknél periodontális megbetegedés áll fenn, 19 százalékkal nagyobb eséllyel vannak kitéve a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek is. Az még nem tisztázott, hogy a háttérben a fogbetegségek által okozott gyulladások állnak-e, vagy esetleg a szájban megjelenő baktériumok terjednek tovább a szervezetben, sőt még az is lehet, hogy valójában arról van szó, hogy egyes kockázati tényezők - például a dohányzás, az idős kor vagy a cukorbetegség - váltják ki mindkét betegséget egyidejűleg.

A legtöbb várandós nő tisztában van vele, hogy a kilenc hónap alatt még fokozottabban ügyelni kell a szájhigiéniára. Egyes kutatások a fog körüli megbetegedéseket kapcsolatba hozták a koraszüléssel, egy 2011-es ausztráliai tanulmány pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy azok a nők, akik fog- vagy fogínybetegséggel küzdenek, lassabban esnek teherbe.

Egy 2012-es kutatás során a szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a szájban található baktériumok akár a térdízületben is okozhatnak reumás gyulladást. A kutatók 36 reumás térdízületi gyulladásban szenvedő alanynál tesztelték az ízületekben található folyadékot, és öt esetben találtak benne fogínybaktériumokat. A betegek közül kettőnél az ízületi folyadékban található baktérium és a szájban található baktérium között genetikai egyezést mutattak ki.

A szájban található baktériumok a tüdő felé is utat törhetnek maguknak, ha a beteg fogkövet lélegez be, és ez akár tüdőgyulladást vagy más súlyos légzési megbetegedést okozhat. A Maryland Egyetem Orvosi Központjának álláspontja szerint a belélegzett baktériumok a krónikus tüdőbetegségek, például a tüdőtágulás tüneteit is tovább ronthatják.

Amint azt Ratcliffe hangsúlyozta, a legtöbb ember nem veszi komolyan, hogy a fogak állapota az egész szervezet állapotára kihat, ezért fogorvosukat elfelejtik tájékoztatni egyéb betegségeikről, pedig könnyen lehet, hogy egy foghúzás negatívan hathat valamilyen egyéb gyógyulási folyamatra, amelyről a fogorvos nem is tud. Ezért - saját érdekünkben - minden egyes fogorvosi kezelés előtt számoljunk be kezelőorvosunknak arról, milyen gyógyszereket szedünk, és milyen betegségekkel küzdünk éppen.

Forrás: hazipatika.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK