Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Miért száraz a bőröm?
2013. február 11. 08:54

klíma, vegyszer, bőrszárazság, gén

Miért száraz a bőröm?
6 meglepő ok. A száraz bőr nemcsak nem szép látvány, hanem kellemetlen is lehet. Viszketés, hámlás, vagy repedezett bőr - senki sem kívánja magának. Ám a folyamatos hidratálás és a megfelelő táplálkozás mellett is lehet száraz a bűrünk. Íme, néhány meglepő dolog, ami hihetetlenül szárítja a bőrt, és hosszú távon is problémát okozhat.
Miért száraz a bőröm?

Parfüm és illatanyagok

 
Nem csak a parfümben, hanem különböző testápolókban, tusfürdőkben is találhatók olyan illatanyagok, amelyek bőrszárazságot és bőrirritációt okozhatnak. Elkerülheted a kellemetlenségeket, ha olyan kozmetikumokat keresel, melyek természetes mézet és vaníliát, valamint sheavajat vagy kakóvajat tartalmaznak. Ezek nemcsak természetes alapanyagú, kiváló hidratáló hatású termékek, de illatanyagaik sem szárítanak!
 
Szappan
 
Bizonyos szappanok nagyon szárítják a bőrt (főleg a rengeteg tartósítószer és vegyszer miatt), ezért érdemes odafigyelni, hogy a testünk mely részeit mossuk szappannal. Az érzékenyebb területeken (pl. arc) kerüljük el az alkalmazásukat. Ha mindenképpen ragaszkodsz a szappanhoz, válassz vegyszermenteset, bio boltban/részlegen kaphatót, amelyben kevesebb az adalék- és illatanyag.
 
Gének
 
Kutatók bebizonyították, hogy a száraz bőrre és/vagy ekcémára való hajlam öröklődik. Ilyen esetben nincs mit tenni, mindennapos hidratálással elkerülhető a nagyon kirepedezett bőr. Néhány kozmetika és wellness-központ kínálatában szerepel a mély hidratálás, évente egyszer érdemes elmenni egy ilyen kezelésre, hiszen ez sokat javíthat a bőr minőségén.
Kemény víz
 
Sajnos Magyarországon a legtöbb helyen kemény a víz, és ez a bőrödnek sem tesz jót. Érdemes beruházni egy víztisztító készülékbe, amelynek az ára hamar megtérül, és segít a víz minőségét jelentősen javítani. Emellett segíthet, ha A - és C-vitamin tatalmú hidratálókat használsz.
 
Gyógyszerek
 
Ha pattanásokra, vagy aknékra szedsz gyógyszert, figyelj oda a mennyiségre, ugyanis ezek a készítmények a pattanások szárítására vannak kitalálva, így a bőrt is szárítják.
 
Száraz levegő, klíma
 
A nagy hőség ellen használt klímaberendezések nagyon szárítják a bőrt, de ugyanígy a fűtőberendezések miatt is nagyon száraz a szoba levegője. Télen párologtatóval, nyáron a szoba árnyékolásával csökkentheted a levegő szárító hatását.
 
Kézmosás
 
A túl gyakori kézmosás is szárítja a bőrt. Ha érzed, hogy nem elég hidratált a kezed, kenj rá egy kis kamillás kézkrémét, vagy kutyulj magadnak otthon egy ápoló kézpakolást, amelyet éjszaka rajtahagyhatsz a kezeden.
Forrás: kamaszpanasz.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK