Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Miért erősödnek ősszel a reumás panaszok?
2013. szeptember 25. 08:26

reumatológiai megbetegedések, fájdalom, gyógymód, fájdalomcsillapítás

Miért erősödnek ősszel a reumás panaszok?
Az ősz és a tél nem kedvez a reumás panaszoknak, a betegek ilyenkor a tüneteik erősödését tapasztalhatják. Dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa az okokat és a megoldási lehetőségeket vette számba.
Miért erősödnek ősszel a reumás panaszok?

A reuma gyűjtőfogalom, amely közel 200 betegséget takar. A közös bennük, hogy minden esetben valamely testrész vagy szerv kimutatható ok nélküli, fájdalmas, tartós, a legtöbb esetben gyulladásos megbetegedéséről van szó. Egyelőre sajnos nem sikerült azonosítani a kiváltó okot, a betegséggel járó fájdalom azonban sokszor fokozódik, többek közt az időjárás változása szerint. Ennek oka a légnyomásváltozás. Az egészséges ízületek belső nyomása ugyanis nulla, és ezt a külső légnyomás nem befolyásolja. A beteg, kopásos, vagy gyulladásos ízület nyomása azonban magasabb, minimálisan 20-30 Hgmm. Ezt a nyomást a légnyomásváltozás gyors süllyedése-emelkedése is befolyásolja, duzzanatot és fájdalmat eredményezhet.

A lappangó gyulladást fellobbanthatja a felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideghatás fokozza az izomfeszülést és – görcsöt, ami szintén fájdalomhoz vezet. A szél, a hideg leginkább hát- és derékfájást eredményez, ugyanakkor a térdízület fájdalma szempontjából jóval nagyobb szerepet játszik a túlsúly és a lábak rossz vérkeringése. Ezeken kívül még számos oka lehet az őszi-téli végtagfájdalmaknak, amelyeket csakis szakorvos tud diagnosztizálni.

Az okok szerteágazóak
- A reumatikus betegségek kezelése éppen azért összetett, mert a kiváltó ok maga is sokféle lehet. Igen gyakori ok a gyulladás, amely érintheti többek közt az ízületet, izmot, ínt, csonthártyát, és nagyon sokszor az ízületek kopása okozza a fájdalmat. A fertőzések és az utánuk kialakuló betegségek is állhatnak a háttérben, illetve tipikusak az anyagcsere-betegségek, mint a köszvény. Gyakran az autoimmun folyamatok vezetnek a reumás panaszokhoz – ismerteti dr. Pál Mónika. – Éppen ezért az első lépés feltétlenül a megfelelő diagnózis felállítása kell, hogy legyen. Ha ez megvan, következhet az okok kezelése és ezzel párhuzamosan a fájdalom csökkentése, amely jelentős életminőség javulást eredményezhet.

A fájdalomcsillapítás lehetőségei
Azoknak, akik tartós megoldásra vágynak és óvakodnak a fájdalomcsillapítók túl gyakori alkalmazásától, érdemes kipróbálniuk az alternatív lehetőségeket. Ilyen lehet például a lökéshullám terápia, amely során a hullám áthatol a test felszínén és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával.

Hasonlóan jó eredmény érhető el a hiarulonsav injekcióval, amely szinte megolajozza az ízületeket. A felhasznált anyag egy átlátszó gél, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat. Az orvos az oszteoartrózis által érintett nagyízületbe, főként a térdbe vagy a csípőbe fecskendezi ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását.

Megoldást jelenthet még a kinesiotape szalagok felhelyezése is, amelynek elasztikus tulajdonságai lehetővé teszik az izomműködés normalizálását, az ödémák egyidejű csökkentését, az inak és a szalagok támogatását. Ezen kívül legjellemzőbb tulajdonságuk, hogy hatékonyan csökkentik a fájdalmat. Ugyanakkor azok a mozgásszervi betegségek, amelyek nem igényelnek elsődlegesen orvosi ellátást, eredményesen enyhíthetők mozgással. Az ízületi gyulladások megelőzése érdekében mozogjunk többet, valamint figyeljünk testsúlyunkra, ugyanis az elhízás is okozhat ízületi gyulladást, fájdalmakat.

Forrás: weborvos.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK