Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Mi az az időjárás-érzékenység?
2012. december 11. 09:17

humánmeteorológia, front

Mi az az időjárás-érzékenység?
Az időjárás hatásának felismerése nem valami új keletű dolog. Az emberi szervezetre gyakorolt hatásait az ókorban is megfigyelték.
Mi az az időjárás-érzékenység?
Már két és félezer éve, az i. e. V. században, Hippokratész munkáiban találhatunk részletesebb összefoglalást: "Ami a különböző évszakokat illeti, tavasszal és nyár elején a fiatalok érzik jól magukat és maradnak többnyire egészségesek. Nyáron és az ősz első részében az öregek, késő ősszel és télen pedig a középső életkorok."


Az emberre fogantatásától kezdve, már az anyaméhben hatnak a környezeti hatások. A légköri környezet folyamatos változásban van, ezt nevezzük időjárásnak. Az időjárás hatásai folyamatos alkalmazkodásra késztetik szervezetünket. Ez az alkalmazkodás az esetek többségében problémamentesen történik, esetleg kisebb kellemetlenségeket okoz.

Vannak azonban olyan, rendszerint erőteljes változások, szélsőséges állapotok is, melyeket már nem tud a szervezetünk tolerálni, és kellemetlen, esetenként akár veszélyes tünetet okozhatnak. A légköri folyamatok szervezetünkre gyakorolt hatása rendkívül sokrétű. A hatások egyik fontos csoportja, mikor az időjárás mint külső tényező aktuálisan hat ránk, és a szervezetünkben többek között a vegetatív idegrendszer segítségével alkalmazkodási folyamat játszódik le. Ha ez az alkalmazkodás nem megfelelő, megterhelő vagy nem lehetséges, akkor jelentkeznek a kellemetlen, nemegyszer veszélyes tünetek. Így nem meglepő, hogy igen sokféle tünet mögött húzódhatnak meg időjárási okok!

A Meteo Klinika program keretében Európai Uniós támogatással több éve folynak tudományos kutatások az összefüggések feltárására.
A folyamatos kutatások újabb és újabb eredményeket tárnak fel, melyek közül az egyik legmegdöbbentőbb, hogy a magyar emberek 78% -a tekinthető érzékenynek az időjárás változásaira. Ez azt jelenti, hogy a lakosság 78%-a érintett, különböző eloszlásban és mértékben a légköri hatásokra. Az időjárás hatásai sokféleképpen jelennek meg, a populáció 30%-át pedig már életvitelében is akadályozzák a változó légköri folyamatok.

Dr. Kubala Éva kardiológus főorvos, a több éve tartó kutatások egyik vezetője az időjárási hatások orvosi vonatkozásairól elmondta: "A kutatások is alátámasztották, hogy az időjárás érzékenység nem csak az egészséges embereket érinti. A hirtelen, gyors változások legkritikusabban a keringési betegségekben szenvedőket viselik meg. A mozgásszervi panaszok 60-90 százalékában játszhat szerepet az időjárás érzékenység, de megdöbbentő adat az is, hogy a migrén, fejfájás 50-60 százalékában is fontos befolyásoló tényező."
De ezek csak kiragadott példák, a tényleges panaszok ennél sokrétűbbek. Gondolhatnánk, hogy csak az idősebbeket érinti ez a probléma, de bizony már kisgyermekkorban is jelen vannak a tünetek. A kisgyermekes anyukák körében közismert, hogy például a szeles időben gyakran kezelhetetlenné válnak a csemeték, és a hasfájásos időszakok is fokozottan jelentkeznek bizonyos fronthatásokhoz kapcsolódóan. A kutatókat is meglepő módon, már a kisiskolás gyerekek is össze tudják kapcsolni a megjelenő tünetüket az időjárási hatásokkal.
Mindez, a légköri kihívásokra adott reakció egyéni érzékenység kérdése: lényegében mindenki másra, másként és más mértékben reagál. Bár létezik néhány általános érvényű szabály, az egyéni érzékenységet csak személyes állapotfelmérés során lehet pontosabban megállapítani.

Forrás: http://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/mi_az_az_idojaras-erzekenyseg/20121210103359
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK