Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Mérhető, mennyire káros a dohányfüst
2013. március 28. 10:25

dohányfüst, cigaretta, káros hatás, dohányzás

Mérhető, mennyire káros a dohányfüst
Valós időben is meg lehet mérni. A Dartmouth College kutatóinak világszerte elsőként sikerült kifejleszteniük egy valós idejű, passzív dohányfüstöt érzékelő eszközt. A tudósok szerint a mobiltelefonnál is kisebb és könnyebb prototípust hamarosan olyan ruha alatt viselhető, mindenki által megfizethető és újrafelhasználható eszközzé lehet alakítani, amivel sikerülhet betartatni a dohányzásellenes törvényeket, és ami bizonyíthatja, hogy a passzív dohányfüst valóban mindenhol jelen van.
Mérhető, mennyire káros a dohányfüst
Az apró szenzor még a harmadkézből származó dohányfüstöt, vagyis a ruhákba, bútorokba és autóülésekbe beleivódott káros kipárolgásokat is képes érzékelni.
 
Az érzékelő polimerfóliák segítségével méri a környezet nikotinmolekuláinak koncentrációját, a szenzorhoz kapcsolt chip pedig valós időben rögzíti a dohányfüst érzékelésének pontos helyét és idejét, valamint az elszívott cigaretták számát. A prototípussal folytatott laboratóriumi kísérletek rendkívül jó eredményei miatt már nyáron elindulhat az érzékelő klinikai tesztelése.
 
Egy ilyen eszköz segíthet a dohányzásellenes törvények betartatásában a bérelt autók, hotelszobák, bérházak és éttermek esetében, ezen kívül segíthet meggyőzni a dohányosokat is, hogy a más helységekben történő dohányzás, vagy az ablakok kinyitásának és a légfrissítők használatának ellenére a gyerekek és más nem dohányzó felnőttek ugyanúgy részesülnek a passzív dohányfüstben.
A szenzor sokkal pontosabb és olcsóbb, mint a jelenleg forgalomban lévő passzívdohányfüst-mérők, amelyek csak megbecsülni képesek a dohányfüst mennyiségét és csak rövid ideig, kis területen hatékonyak. 
 
"Ez egy hatalmas technológiai előrelépés a passzív dohányzás érzékelőinek világában" - nyilatkozta Joseph BelBruno vegyészprofesszor. 
 
Az amerikai szövetségi egészségügyi hatóságok felmérései szerint gyermekek esetében nincs biztonsági határérték a passzív dohányfüst mennyiségének szempontjából, mivel már kis mennyiség is növelheti a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri betegségek és a gyermekkori rendellenességek kialakulási esélyét. Az Egyesült Államokban közel 88 millió nemdohányzó - köztük 54 százaléknyi 3 év körüli gyerek - van kitéve nap mint nap a passzív dohányzás veszélyeinek.
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK