Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Mérföldkő a kutatás-fejlesztésben
2012. szeptember 04. 22:33

kapcsolat

Mérföldkő a kutatás-fejlesztésben
A füredi kutatóközpont munkatársai forradalmasították az intézményközi adatkommunikációt, amire felfigyeltek külföldön is
Mérföldkő a kutatás-fejlesztésben

A gyakorlatban nemzetközi színtéren is bizonyított a balatonfüredi kutatóközpont által kiépített adatkommunikációs rendszer, a HISCOM. A Bernben megrendezett IHE minősítési rendezvényen kimagasló eredményt értek el, minden feladatot kiválóan teljesítettek, így megkapták az úgynevezett IHE minősítést.

Ez már csak azért is mérföldkőnek számít, mert magyar kutatás-fejlesztési termék ez idáig az IHE-nek még az előszobájáig sem jutott el. A világon eddig kétszázötven gyártó terméke felelt csak meg a magas kritériumoknak. A nemzetközi sikert persze felfokozott nemzetközi érdeklődés követi. Az egészségügyhöz és most már az államigazgatáshoz is hangolt adatkommunikációs rendszert az Egyesül Államokban is szívesen fogadnák.

Az uniós támogatással megvalósult HISCOM-rendszer kifejlesztését a Veszprém megyei kórházzal együttműködve kezdte meg két éve a Pan-Inform Kutatásfejlesztési és Innovációs Kft., s tavaly decemberben készültek el az informatikai rendszerrel, amely bármely, szigetként működő egységek adatainak egymással való megosztására, valós idejű adatcseréjére alkalmas.

A HISCOM-ot a győri, a veszprémi és a balatonfüredi kórházak informatikai összekapcsolásával tesztelték, sikerrel. A Balatonfüreden tartott szerdai bemutatón Bende Richárd, a T-Systems Magyarország egészségügyi ágazati igazgatója emlékeztetett, hatalmas előnyökkel jár a betegek, az orvosok és az ápolók számára, ha az egészségügyi információk zökkenőmentesen jutnak el a felhasználási helyekre.

Az a minősítés, amit a rendszer kifejlesztői most megszereztek, egyfajta szabvány, e nélkül nemzetközi figyelemre, pályázatokon való indulásra nincs lehetőség – hangsúlyozta Gyimóthy Tibor professzor, a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztési Tanszékének a vezetője. Az idei minősítési rendezvényre egyébként egy éven át készültek a kutatóközpont munkatársai. Huszonnyolc előzetes tesztet kellett teljesíteniük, hogy részt vehessenek a berni rendezvényen. Száz ország kétszáz kutatócsoportjából tizennégy ország háromszázötven szoftverfejlesztője jutott ki az úgynevezett kapcsolatmaratonra, ahol a Pan-Inform kutatói mind a 16 helyszíni tesztet kiváló eredménnyel megoldották.

A kutatások és a fejlesztés befejezését követően az első év a tesztelésé és a bizonyításé volt. A következő két-három évben szeretnék bevezetni a piacra a rendszert, amit bővítettek. A napokban sikeresen integrálták az Informatikai Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének 2012-es innovációs díjjal kitüntetett termékét is HISCOM-ba, amellyel az már nemcsak egészségügyi intézmények rendszerét kapcsolja össze, hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisához is kapcsolódási lehetőséget biztosít.

Forrás: Magyar Hírlap
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK