Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Menopauza - akár 14 éven át is tarthat?
2015. február 24. 19:51

menopauza, hőhullámok, hormonpótlás

Menopauza - akár 14 éven át is tarthat?
A hőhullámok és a menopauza más tünetei átlagosan mintegy hét évig tartanak és akár 14 éven át is jelentkezhetnek, tehát sokkal tovább, mint korábban vélték - derült ki egy nagy létszámú, hosszú távú amerikai kutatásból.
Menopauza - akár 14 éven át is tarthat?

Az eredmények értékelésekor a kutatók felhívták rá a figyelmet, hogy a tünetek enyhítésére adott hormonhelyettesítő kezelést legfeljebb öt évig ajánlják, tehát rövidebb ideig, mint ameddig a tünetek átlagosan fellépnek - ismertette a The Daily Telegraph online kiadása.

 

A tanulmány azt is kimutatta, hogy minél korábban kezdett szenvedni egy nő a tünetektől, azok annál tovább tartottak.

 

A hormonpótlás veszélyei

A menopauza a brit nőknél átlagosan 51 éves korban kezdődik, a problémák súlyosságának enyhítésére 2-5 évig hormonpótló kezelést adnak ösztrogén szintjük javítására. Bár más betegségek, többek közt a későbbi csontritkulás kockázatát csökkenti a terápia, egyre nő az aggodalom, hogy hosszabb távú alkalmazása növeli a mellrák és a petefészekrák esélyét.

A menopauza tünetei enyhíthetők

A szakemberek szerint két-három különböző kezelésre is szükség lehet a tünetek jelentkezésének időtartama alatt, és a tünetektől szenvedő nőknek nem szabadna habozniuk, hogy orvosi segítséget kérjenek életminőségük javításához.

Nagyarányú kutatás

A JAMA Internal Medicine orvosi szaklapban megjelent új amerikai tanulmányban 1449 olyan nőt vizsgáltak, akik gyakran szenvedtek hőhullámoktól vagy éjszakai verejtékezéstől. A szakemberek 17 év adatait elemezték az 1996 és 2013 közötti időszakban. A résztvevők hét amerikai város lakói közül kerültek ki. Ez volt eddig a legnagyobb léptékű kutatás ebben a témában.

  • A tünetek átlagosan 7,4 évig jelentkeztek, a nők felénél ennél rövidebb ideig, a másik felénél ennél tovább, egyeseknél akár 14 évig is megmaradtak - olvasható a tanulmányban.
  • Akik az első hőhullámokat még a menstruáció elmaradása előtt kezdték tapasztalni - a résztvevők közül minden nyolcadik nő -, azoknál a problémák tovább is tartottak, átlagosan 11,8 évig. Ha később, már a menstruáció megszűnése után jelentkeztek a tünetek, rövidebb ideig tartottak.
  • A kutatók azonban megjegyezték, hogy nem minden menopauzán átesett nőnél jelentkeztek a kellemetlen tünetek.
  • A tanulmány szerint a tünetekkel hosszú ideig küzdő nők között több volt az iskolázatlanabb, gyakrabban éltek át stresszt, hajlamosabbak voltak a depresszióra és a szorongásra.

 

 

A hőhullámokat a vérerek kitágulása, a nyak és fej irányába áramló vértöbblet okozza, ez vezet bőrpírhoz és verejtékezéshez. Korábbi kutatások kimutatták, hogy akik ettől a tünettől szenvednek, azoknak a szív- és érrendszeri problémák, valamint a csontritkulás fokozott kockázatával is szembe kell nézniük.



http://www.telegraph.co.uk/news/nhs/11417975/Menopause-symptoms-like-hot-flushes-can-last-14-years.html

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK