Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Mellrák: fontos az időbeni felismerés
2013. július 24. 09:02

emlőrák, mellrák, rák, daganatok

Mellrák: fontos az időbeni felismerés
Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente 5400-5500 új emlőrákos beteget fedeznek fel.
Mellrák: fontos az időbeni felismerés

Az emlőrák a nők egyik legrettegettebb betegsége. A kór amellett, hogy a többi daganatos betegséghez hasonlóan megterhelő terápiákkal jár, a műtéti torzítástól való félelem is gátolja az orvoshoz fordulást. Gyanú esetén a választható legrosszabb taktika: a halogatás.

A betegség korai szakaszában nagy esély van arra, hogy az időben észlelt elváltozást csaknem nyomtalanul eltávolítsák, erre azonban minden egyes héttel csökken az esély.

Kit fenyeget a mellrák?

A betegség az 50-60 éves kor közötti nőknél fordul elő legnagyobb gyakorisággal, ám a 40 év alatti nőknél is számos esetben diagnosztizáltak már emlődaganatot. Nagyon ritkán férfiaknál is kialakulhat.

 

Az általánosan veszélyeztetett korosztály mellett azok tartoznak a fokozott kockázatot viselők táborába, akiknek a családjában már fordult elő mellrrák, esetleg más (például nőgyógyászati) daganat. A veszélyeztetettséget fokozza, ha a tumor fiatalkorban fordult elő, s a páros szervek közül nemcsak az egyikben alakult ki, hanem mindkettőt megtámadta.

Önellenőrzés - figyeljünk magunkra!

Az emlőrák többnyire fájdalmatlan, és ez az, ami miatt a betegek sokszor nem fordulnak azonnal orvoshoz.  Ezért van nagy jelentősége az önvizsgálatnak, amely  panaszmentes, „néma” csomók felfedezésével  segíti a minél korábbi terápia  elkezdését.

Van az emlőráknak továbbá olyan formája is, amikor az emlőben csomó nem tapintható, a rákos betegség emlőgyulladás formájában jelentkezik.

Mindenkinek tanácsos tehát az orvost haladéktalanul felkeresni, akkor is, ha nem érez fájdalmat, de:

  • Az emlőben csomót tapint;

  • az emlőbimbó behúzódik;

  • az emlő bőrén behúzódást észlel;

  • emlőbimbón ekcémának tűnő elváltozás jelent meg;

  • az emlő bőre – az ellenoldalihoz képest – duzzadttá, keménnyé, illetve pirossá válik;

  • az emlőbimbóból véres váladékozást észlel;

  • a hónaljban csomót tapint.

Annak ellenére, hogy a rosszindulatú emlődaganatok döntő többsége idősebb korban jelentkezik, emlőrák 40 éves kor alatt is előfordulhat, ezért a fenti tünetek esetén fiataloknak is mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni!

Mammográfia – a legpontosabb vizsgálati módszer

Tudományosan bizonyított, hogy a 40 év feletti korosztályban a mammográfia jelenleg az a vizsgáló módszer, amely a legnagyobb pontossággal alkalmas az emlődaganatok korai felfedezésére, a szűrésre.

Nagyon fontos, hogy az érintett korú, panaszmentes nők éljenek a lehetőséggel és járjanak rendszeresen, 2 évente mammográfiás szűrésre. A mammográfiás vizsgálat során úgynevezett lágy röntgenfelvétel készül, amely sugárterheléssel jár, ezért az indokolatlanul sűrű vizsgálatokat kerülni kell. Segítségével már alig néhány mm-es elváltozások is felismerhetők, rendkívüli pontossággal.

Maga a szűrés gyors: a mell tapintásos vizsgálatát követően a készülék elé állva mindkét emlőt két lap közé helyezve, enyhén összenyomják, majd elkészítik a felvételeket. Mindez inkább kellemetlen, mintsem fájdalmas. Oldalanként 2-2, összesen négy felvételt készít az operátor. A vizsgálat után a Páciens elmehet. A lelet 1-2 héten belül elkészül, erről a Páciens írásos értesítést kap, pozitív eredmény esetén a megfelelő rendelésre való betegirányítás is megtörténik.

A panasz esetén végzett vizsgálat (például tapintott csomó esetén) annyiban különbözik ettől, hogy a felvételek elkészítése után rendszerint kiegészítő ultrahang vizsgálat is történik, ha szükséges, akkor mintavétellel (ezt nevezzük komplex emlővizsgálatnak).

Ez a szűrő-, illetve klinikai, komplex vizsgálat elvégezhető térítéses (privát rendelés) formában is, kellemes környezetben, néhány napos várakozási idővel. Magunk és családunk védelme érdekében érdemes ezt a néhány percet a vizsgálatra áldozni, így a baj még idejében felismerhető. Az éveket, melyet ezáltal nyerünk családunk, szeretteink körében tölthetjük el.

Forrás: webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK