Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Méhviasszal tömték a fogakat az őskorban
2012. október 01. 09:58

fog, fogász, szelíd gyógymód

Méhviasszal tömték a fogakat az őskorban
Egy 6500 éves, méhviasszal tömött fog bizonyíthatja, hogy az emberiség már a történelem előtti időkben is végzett fogászati beavatkozásokat.
Méhviasszal tömték a fogakat az őskorban

A fogat egy emberi állkapocsban találták nemrég Triesztben, Szlovéniában. Mivel az ilyen leletek rendkívül ritkák, a tudósok remélik, a mostani felfedezés segítségével többet tudhatnak meg az első fogászati beavatkozásokról.

”Ez a lelet az egyik legrégebbi az őskorból származó európai fogászati emlékek közül és direkt bizonyítéka annak, hogy már akkoriban is alkalmaztak fogtöméseket terápiás célzattal” - nyilatkozta Federico Bernardini, az Abdus Salam Nemzetközi Elméleti Fizikai Központ munkatársa.

A méhviasz tömést a beteg halála környékén helyezték el a fogban, de a tudósok nem tudják, hogy röviddel a halála után, vagy még azelőtt tömték be a fogat. Ha még a halál beállta előtt, akkor valószínűleg terápiás célzattal került oda, azért, hogy csökkentse a páciens fájdalmait és a fog érzékenységét, ami a fogzománc és a dentin réteg sérüléseinek következményeként alakulhatott ki.

A leleten erőteljes kopásnyomok látszanak, amelyek valószínűleg nem az evés, hanem valamilyen más tevékenység, például a szövés következtében alakulhattak ki, ami az újkőkorszaki nők gyakori elfoglaltsága volt. A témáról bővebben a PLoS One című tudományos szaklap legutóbbi számában olvashatnak az érdeklődők.

Forrás: Betegszoba.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK