Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Meggyógyíthatók a kényszerbetegségek
2013. március 04. 08:49

agyi stimuláció, mélyagyi stimuláció, kényszerbetegség, szenvedélybetegség, lelki betegség

Meggyógyíthatók a kényszerbetegségek
Agyi stimuláció segíthet. A mély agyi stimulációról már korábban tudni lehetett, hogy segít a súlyos kényszerbetegeknek. A legújabb kutatás most ennek okára is választ adott. A Nature Neuroscience februári internetes kiadásában közzétett holland kutatás azt mutatta, hogy az eljárás lényegében helyreállítja a normális működést a nucleus accumbens nevű agyi területen. A nucleus accumbens egy nagyobb agyi hálózat részét képezi, magyarázta a kutatást vezető dr. Martijn Figee.
Meggyógyíthatók a kényszerbetegségek
Ez a hálózat a motivációban és a jutalom feldolgozásában játszik szerepet. Működése kényszerbetegség esetén felborul, és valószínűleg ez magyarázza azt, hogy patológiás viselkedéseket végeznek az egészséges viselkedések kárára. A kényszerbetegség tehát tulajdonképpen az agy hibás "huzalozásának" eredménye.
 
Az Amszterdami Akadémiai Kórház kutatói 16 kényszerbeteg és 13 egészséges kontroll személynek ültettek be elektródákat a nucleus accumbens területre. Ezután funkcionális MR-vizsgálatokon estek át, miközben olyan feladatokat végeztek, melyek során a jutalmat kell előrevetíteni (ez a tevékenység kiválthatja a kényszerbetegséget). 
A mélyagyi stimuláció következtében a kényszerbetegség tünetei átlagosan 50 százalékkal enyhültek, mialatt az agyi aktivitás (nem csak a nucleus accumbensben, hanem a nagyobb agyi hálózatban is) normalizálódott.
 
"Ez azt is megmagyarázhatja, miért tapasztalnak a mélyagyi stimulációban részesült betegek nagyon gyors változásokat a motivációs és viselkedési zavarok hosszú sorában" - mondta Figee. "Ez klinikailag azért jelentős, mert arra utal, hogy a mélyagyi stimuláció más rendellenességeken is segíthet, amelyek hasonló hálózati zavarokból erednek, így például a függőségen vagy az étkezési zavarokon is."
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK