Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Már nem rivalizálnak a változó korú nők
2013. május 30. 10:28

menopauza, idősödés, kor

Már nem rivalizálnak a változó korú nők
A menopauza által okozott hormonális változások enyhítik a nők közötti, biológiailag kódolt, az egészséges és nemzőképes hímért történő rivalizálást - állítja egy tanulmány.
Már nem rivalizálnak a változó korú nők

Korábbi tanulmányok alapján kiderült, hogy a termékeny korban lévő nők (különösen a peteérés környékén) hajlamosabbak becsmérelni más nők jó külsejét. Az Aberdeeni Egyetem kutatója, Benedict Jones és más brit tudósok arra keresték a választ, hogy megváltoztatja-e a menopauza ezt a viselkedést.


40 és 64 év közötti, a menopauza előtt és után lévő nőnek mutattak meg egy 50 párból álló fényképsorozatot, húsz nőit és húsz férfit. Minden pár ugyanannak az embernek a "férfiasabb" és "nőiesebb" változatát jelenítette meg, ám olyan árnyalatnyi különbségekkel, mint az állcsontok vagy az arccsontok eltérése. A nemmel kapcsolatos jellegzetességeket egy számítógépes program generálta egy férfiak és nők képeit tartalmazó adatbázis alapján, hogy kizárják a szubjektív előítéleteket.


A nemrég menopauzán átesett nők jelentősen gyakrabban részesítették előnyben a nőies vonásokkal rendelkező nőket, mint azok, akik még előtte álltak a nagy hormonális változásnak. "A menopauzát követően a vonzó és nőies nőkkel való harc jelentősége lecsökken" - nyilatkozta telefonon Jones. "Ami meglepő, hogy a menopauzának nem volt hatása a férfiak arcának megítélésére." A brit Biology Lettersben megjelent cikk szerint a nők mindkét csoportja előnyben részesítette a nőies vonásokkal rendelkező férfiakat.

Jones úgy véli, a férfiak és nők képeire való válasz talán azért tért el, mert a képeken szereplők 18 év körüliek voltak. Az idősebb nők, különösen akik még termékenyek, ösztönösen fenyegetettnek érzik magukat a fiatalabb nők által, főleg amiatt, hogy a férfiak rendszerint a vonzó, fiatal nőket részesítik előnyben. Azonban a képeken látható férfiak inkább anyai, mint szexuális reakciókat váltottak ki belőlük. "A felhasznált képeken a férfiak olyan fiatalok voltak, hogy a vizsgálatban szereplő számos nő nem tekintett rájuk potenciális társként" - magyarázta Jones.

A kutatók a vizsgálat megismétlését tervezik számos idősebb férfi (harmincas, negyvenes, ötvenes éveikben lévők) bevonásával, hogy kiderüljön, számít-e a menopauza, mint határvonal. Nem túl nehéz kitalálni, hogy a nők gyakran nem tudják eldönteni, a macsót vagy az érzékenyebb típust válasszák-e. "A férfias férfiak általában egészségesebbek, ám a nők úgy tekintenek rájuk, mint megbízhatatlanokra és rossz szülőkre. Talán igazuk van: a férfias típusok általában előnyben részesítik a rövid viszonyokat a hosszútávú kapcsolatokkal szemben" - mondta Jones. A nőies férfiak ezzel szemben remek társak az életben.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK