Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Már a dinoszaurusz is rákos volt
2014. augusztus 11. 20:51

rák, daganatok

Már a dinoszaurusz is rákos volt
A rák sokkal régebbi betegség, mint azt gondolnánk. Már az ősember is tumoros betegségben szenvedett, és az állatvilágban is gyakori a daganatos megbetegedés.
Már a dinoszaurusz is rákos volt

A rákról sokszor mondják, hogy a modern ember betegsége. Egy kór, amelyet a természettől eltávolodó civilizált ember szabadított magára. A daganatos betegségek számának folyamatos és megállíthatatlannak tűnő növekedése látszólag támogatja is az ilyen megállapításokat, ám a valóság komplexebb – írja az Origo.hu

Forrás: thinkstock

Ugyan kétségtelen, hogy számos környezeti tényező befolyásolja a daganatos megbetegedések kialakulását (a dohányzás, a stresszes életmód, helytelen táplálkozás), a rák mégis természetes velejárója életünknek. Kialakulásának lehetősége bele van kódolva a biológiánkba. Ennek megfelelően a rák nem emberspecifikus, az állatvilág legkülönbözőbb szegleteiben találkozhatunk vele, sőt számos dinoszauruszfajban is előfordult áttétet képző ráktípus.

Tumorszerű csontelváltozások figyelhetők meg a horvát Krapina közeléből előkerült 120 ezer éves Neander-völgyi bordáján és a legendás Louis Leakey által a kenyai Kanam közelében fellelt tízezer éves emberi állkapocscsonton is. Hippokratész életművében legalább tizenegy helyen történik utalás különböző daganatos betegségekre. Ő nevezte el a betegséget ráknak (carcinos).

A rák nem új keletű betegség, mindig is velünk volt. De míg évezredeken át nem ismertük, nem ismerhettük fel a betegség komplexitását és sokféleségét, így lényegében csak a betegek szenvedéseinek csökkentésére törekedhettünk, a történelem során most először csillan fel valódi reménysugár arra, hogy úrrá lehetünk felette. Számos formája mára gyógyíthatóvá vált, és az immunterápiás eljárások megjelenése reményt ad az eddig legyűrhetetlennek tűnő formáinak visszaszorítására is.

Forrás: life.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK