Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Magas vérnyomás: a legveszélyesebb tünet a várandósság alatt
2014. augusztus 01. 22:46

magas vérnyomás, terhesség, várandósság

Magas vérnyomás: a legveszélyesebb tünet a várandósság alatt
A magas vérnyomás az egyik legveszélyesebb tünet a várandósság alatt, az utolsó hetekben pedig rendkívül kritikussá válhat a kismama állapota. A baba egészségét is kockára teheti a magas vérnyomás, és néha nincs más választás, mint mielőbb megszüntetni a veszélyes helyzetet.
Magas vérnyomás: a legveszélyesebb tünet a várandósság alatt

Akkor beszélhetünk magas vérnyomásról, ha két különböző alkalommal mért vérnyomás 140/90 Hgmm vagy annál magasabb, de létezik egy olyan betegség, amely kifejezetten az emberi fajra jellemző: ez a terhességi magas vérnyomás betegség (preeclampsia). Ezt toxaemia, illetve terhességi mérgezés néven is emlegetik.

Forrás: Thinkstock

Terhességi magas vérnyomás betegségről akkor beszélhetünk, ha a tünetek a tehesség betöltött 20. hete után jelentkeznek, és a vizeletben fehérje is kimutatható. Ha a várandós nő a terhessége előtt is magas vérnyomában szenvedett, akkor a betegséget rárakódásos terhességi magas vérnyomásnak nevezzük. Súlyossága alapján három csoportba sorolják a betegeket: enyhe, középsúlyos, nagyon súlyos betegek. A csoportba sorolás dönt a kezelésről.

Mi okozza a betegséget?

Nagyon úgy tűnik, maga a terhesség az, ami kiváltja a terhességi magas vérnyomást, egészen pontosan - és jelenleg ez a legelfogadottabb magyarázat erre - a méhlepény kiserei már kialakulásuk során sérülnek (kárt szenvednek) így a lepényen átáramló, a magzatot tápláló vérnek egy normálisnál nagyobb ellenállást kell legyőzniük.

A kockázatot emeli, ha előtte is magas volt a vérnyomása a kismamának, ha vesebetegséggel küzdenek, ha cukorbetegek, ha ikrekkel várandósak vagy a családban előfordult másnál is (anya, nagymama) preeclampsia.

A terhességi magas vérnyomás tünetei

A tünetek gyakran összekeverhetőek a várandósoknál egyéb ok miatt is jelentkezhető tünetekkel, ilyen lehet a fejfájás, reflex-problémák, izomrángások, gyomorfájdalmak, mégis érdemes nagyon odafigyelni ezekre és időben szólni a kezelőorvosnak, mert ha mégis ez a rendkívül súlyos betegség áll a háttérben, az akár életveszélyessé is válhat. A preeclampsia ugyanis súlyos esetben a leginkább az epilepsziához hasonlítható görcsöket okozhat. Illetve egy ennél is veszélyesebb folyamat indulhat be: megemelkedik a májemzinszint, elkezdenek felbomlani a vörösvérsejtek, illetve a magzati szövődmények is felléphetnek. Magzati fejlődési zavarral kell számolni, illetve koraszülés következhet be.

Forrás: Thinkstock

Enyhe preeclampsia esetén az orvos ágynyugalmat, illetve speciális étrend betartását írhatja elő, a súlyosabbnál már kórházi megfigyelés, vérnyomáscsükkentő gyógyszerek szedése is indokolt, a nagyon súlyos betegség miatt pedig akár a terhesség befejezése mellett is dönthet a szakorvos.

Jön a baba Hadas Krisztával
Éva babavárásának időszakát és a szülés gyönyörű eseményét a szeptember 20-án induló Jön a baba Hadas Krisztával című sorozatban láthatod majd a LifeNetwork tévén. A sorozatban szereplő kismamák történetét, az aktuális eseményeket a produkció blogján ismerheted meg és követheted nyomon. Az őszinte hangvételű műsor kapcsán nem csak Hadas Kriszta nevét érdemes megjegyezned, a produkció fáradhatatlan szerkesztője Kéky Kira videoújságíró.

A babáért aggódtam végig!

Éva, aki a negyedik babáját várta, 46 éves. De elmondása szerint a korának, és a várandósságot megelőző egészségi állapotának nem volt köze ahhoz, hogy a terhesség vége felé váratlanul felszökött a vérnyomása.

"Soha nem volt magas a vérnyomásom, és az előző három gyereknél is teljesen rendben voltam. A két nagy gyerekem már húsz év fölött van, tehát fiatalon szültem őket, a harmadik gyerkőc most 12 éves, akkor sem volt semmi baj, amikor őt vártam. Nem is gondoltam erre, hogy szembe kell majd nézzek a várandósság alatt ezzel a kifejezetten veszélyes problémával. Körlbelül a 36. héten jártam, amikor egy rutin vizsgálat során a védőnő szólt, hogy magas a vérnyomásom. Akkor 147-et mért. Egy hét múlva pedig ismét 140 felett volt a vérnyomás. Beszereztem egy vérnyomásmérőt otthonra is, és elkezdtem napi szinten figyelni, mi történik. Kiderült, hogy állandósult a magas vérnyomásom. Egyébként nem volt ennek tünete, nem voltam rosszul, egyedül a meleg kínzott meg. De azt meg betudtam annak, hogy hatalmas a hőség, egyébként is kánikula van. Minden esetre szóltunk az orvosomnak, és amikor egy vizsgálat alatt, húsz perces abszolút nyugalmas fekvés után is 160 fölé szökött a vérnyomásom, be kellett feküdnöm a kórházba. Ekkor már a 38. hétnél járt a terhességem. Az orvosom úgy döntött, hogy nem szabad tovább várni, a baba érett, job lesz, ha mielőbb megszülöm a kicsit. Ekkora vérnyomásnál azonban szó sem lehetett hüvelyi szülésről. Császármetszéssel született meg a kicsi. Valójában nagyon megijedtem, a magas vérnyomástól is, és a császármetszéstől is, hiszen eddig ezekkel nem volt dolgom. De a kisbabámat féltettem. Mit okozhat nála a magas vérnyomás.... Egy alkalommal elkaptam egy ápolónő megjegyzését, ahogy vizsgálat közben a még pocakomban lévő babámhoz szólt: "Szedd össze magad!"- mondta és én ettől halálosan megrémültem, mit láthatott, ami miatt ezt kellett mondania? A császármetszés maga nem volt hosszú, se bonyolult, meg is lepődtem, hogy pár perc alatt "megvoltunk", de az utána következő periódus viszont megdöbbentett. A normál szüléseknél nagyon gyorsan helyre jöttem és erősnek éreztem magam. Most viszont.... kétszer is elájultam, összegörnyedve tudtam csak jönni-menni, minden nehezemre esett. És azt, hogy tulajdonképpen mi okozta éppen nálam a magas vérnyomást, senki sem tudta megmondani." 

Forrás: jonababa.postr.hu

A kis család, Hadas Kriszta és Kéky Kira

 

Hadas Kriszta

Számomra viszonylag kevéssé ismert a magas vérnyomás problémája, a szülés előtt és alatt azonban tényleg hatalmas volt az aggódás. Mi Éváért és a baáért aggódtunk, Évának meg attól (is) szökött az egekbe a vérnyomása, hogy mi lesz a babával. Ő tényleg csak a piciért aggódott. 

Forrás: life.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK