Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Lomha az agyunk, ha stresszmentes az életünk?
2013. május 02. 19:28

stressz, agyi stimuláció, agy

Lomha az agyunk, ha stresszmentes az életünk?
A stressz stimulálja az agyat, és ennek hatására hetekkel később javul a memóriakészség - állítják a Kalifornia Egyetem (Berkeley) munkatársai.
Lomha az agyunk, ha stresszmentes az életünk?

 "Mindig azt hisszük, hogy a stressz rossz dolog, pedig nem az. A stressz az, ami optimális készültségben tart minket, és segíti a viselkedési és szellemi teljesítményünket." - állítja Daniela Kaufer, az eLife áprilisi kiadványában megjelent tanulmány egyik szerzője. A kutatás demonstrálta, hogy a rövid ideig tartó stressz miként befolyásolja a teljesítményt. A patkányokon a stresszinger az agyi őssejtek osztódását és idegsejtekké való elköteleződését vonta maga után, ami két héttel később az állatok mentális teljesítményének javulásával járt.

A kutatás célja a krónikus és a heveny stressz memóriára gyakorolt hatásának felmérése volt. Mivel a memória szerveződésében az agy hippokampusz nevű részének kiemelt szerepe van, ezért a tudósok főként erre a területre fókuszáltak, amikor a felnőtt patkányok idegi őssejtjeit tanulmányozták.

 Ezek az éretlen elemek valamilyen stimulus hatására képesek idegsejtekké, vagy idegi támogató sejtekké elköteleződni. A hippokampusz speciális része egyike az agy két területének, mely képes ilyen sejtek előállítására, ráadásul érzékeny a glukokortikoid nevű stresszhormonnal szemben.


Korábbi vizsgálatok szerit a hosszantartó, a glukokortikoidok szintjének emelkedésével járó stressz inkább gátolta az új idegi elemek képződését. A krónikus stressz káros hatása ismert: fokozza az elhízás kockázatát, a szívbetegségek és a depresszió kialakulását. Azonban most a tudósok azt mutatták be, hogy a ketrecben való pár órás mobilizáció jótékony hatású, mintegy megduplázza az újonnan képződött idegsejtek számát, ami a két héttel későbbi problémamegoldó teszteken jobb teljesítménnyel párosult.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK