Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Lezárult a veszettség elleni őszi védekezés
2013. október 25. 09:02

védekezés, veszettség

Lezárult a veszettség elleni őszi védekezés
Szeptember-októberben Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz róka bizonyult fertőzöttnek.
Lezárult a veszettség elleni őszi védekezés

Lezárult a veszettség elleni vakcinázás őszi kampánya, amelyet október 5-e és 20-a között végeztek az idén - tájékoztatta Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-t. A rókák veszettség elleni vakcinázását Magyarországon 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állat-egészségügyi hatóság, évente két alkalommal. Szeptember-októberben Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz - részben a veszettség monitoring program keretében kilőtt, részben a betegség gyanúja miatt beküldött - róka fertőzöttnek bizonyult, így a határsávi szórás az idén gócvakcinázással is kiegészült.

A közlemény szerint annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett vakcinát, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított tizennégy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.

A fertőzött területeken a járási főállatorvos a házimacskák veszettség elleni rendszeres, megelőző védőoltását is előírhatja.

Emberi fertőződés, megbetegedés nem történt - közölte a Nébih.

Azokban a gazdaságokban, amelyekben a háziállatok érintkezhettek a fertőzött rókák valamelyikével, járványvédelmi intézkedések léptek hatályba.

A Nébih közleményében felhívja a figyelmet arra is, hogy mindenki kerülje a természetellenesen viselkedő - barátságos, vagy támadó magatartást mutató - vadon élő állatokat, rókákat, aranysakálokat, kóbor kutyákat. Aki elgázolt, vagy ismeretlen ok miatt elpusztult rókatetemet talál, ne érintse meg. Mindkét esetben kérik az állategészségügyi hatóság értesítését.

Aki veszettségre gyanús állattal érintkezett, sürgősen keresse fel háziorvosát, illetve értesítse állatorvosát, ha házi kedvence a megszokottól eltérően viselkedik, vagy harapás nyomait fedezi fel rajta - figyelmeztet a Nébih, emlékeztetve egyben az ebek kötelező őszi, veszettség elleni oltására.

Forrás: weborvos.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK