Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Lerombolták az IQ-mítoszt
2013. május 16. 09:38

agy

Lerombolták az IQ-mítoszt
Az intelligencia standard mértékegységének tartott intelligenciahányados (IQ) nem határozza meg pontosan az emberek intelligenciaszintjét - derítették ki kutatók közel 100 000 ember teljesítményét elemezve.
Lerombolták az IQ-mítoszt
A Western University Agy- és Tudatkutató Intézetének Adrian Owen vezetésével készített úttörő kutatása szerint az intelligencia standard mértékegységének tartott intelligenciahányados (IQ) nem határozza meg pontosan az emberek intelligenciaszintjét.


A kutatás során a világ különböző részeiről származó több mint 100 ezer embert kértek fel arra, hogy töltsenek ki 12 kognitív tesztet, amelyek memóriájukat, következtetési képességüket, figyelmüket és tervezési készségeiket mérték. A Neuron aktuális számában közzétett kutatás eredményei szerint az egyszerű IQ érték félrevezető az emberek intellektuális kapacitásának értékelésében.

"Bár különböző típusú intelligenciák léteznek, ezeket mind egyetlen, általános intelligencia befolyásolja. Az IQ tesztek alapvetően ezt mérik" - magyarázta a tanulmány társszerzője, Adam Hampshire. A szakértő úgy véli, hogy ez a teszt azért nem tudja megfelelő pontossággal mérni az emberek intelligenciáját, mert nem veszi számításba a többszörös tényezőket és készségeket, vagyis a különböző típusú intelligenciákat.

"Korábban, amikor a kutatók azt próbálták kideríteni, hogyan viszonyul az intelligencia az agyhoz, általában azzal a feltételezéssel közelítették meg a kérdést, hogy létezik egy domináns intelligenciatípus, amelyet egy speciális alrendszer szolgál ki az agyban" - mondta Hampshire. "Mi viszont arra az eredményre jutottunk, hogy az ezzel a bizonyos "G-faktorral" (general factor - általános intelligencia) összefüggő agyi területek valójában több speciális rendszert is tartalmaznak, nem csak egyet. Kutatásunk abban tér el a korábbiaktól, hogy úgy próbáltuk megérteni az intelligencia szerkezetét, hogy megvizsgáltuk azt a módot, ahogyan az agy különféle funkcionális rendszerekbe szerveződik. Más szóval, ha megnézzük az agyat, kiderül, hogy különböző területek vannak, amelyek hálózatokat alkotnak, és különböző típusú funkciókat támogatnak."

A funkcionális MR-vizsgálatot is alkalmazó kutatás eredményei azt mutatták, hogy a kognitív feladatok szélesebb körét figyelembe véve a képességek különbségei az intelligencia legalább három komponensével állnak összefüggésben: a rövid távú memóriával, a következtetéssel és a verbális készséggel. Ez a három komponens együttesen alkotja az intelligenciát, vagyis a "kognitív profilt". A kutatók ez alapján úgy vélik, hogy az intelligenciát nem lehet egyetlen értékkel mérni.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK