Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Lelki okok – testi bajok
2014. szeptember 01. 19:14

lelki okok, lelki betegség, pszichés problémák

Lelki okok – testi bajok
Rohanó világunkban pszichés problémáink egyre nagyobb mértékben befolyásolják fizikai állapotunkat, és az ún. pszichoszomatikus betegségek okozói lehetnek. Ezek a bajok olyan fizikai tünetekkel járnak, melyek egyetlen szervre összpontosulnak, de az egész fiziológiai rendszerre is kiterjedhetnek. Minthogy elsődlegesen lelki eredetűek, sokféle aggodalom, feszültség, szorongás, neurózis visszatükröződését jelentik.

 

 

 

Egy jelentős (haláleset, válás, szakítás, baleset, munkahelyvesztés stb. okozta) lelki sokk lerombolhatja szervezetünk természetes védekezőrendszerét, így nem csoda, hogy számos egészségügyi bántalom előidézője lehet.

 


A pszichoszomatikus betegségek szemléltetik leginkább az idegállapot és az immunrendszer közötti kapcsolatot. Amikor a léleknek nagy megpróbáltatásokat kell kiállnia, a fizikum azonnal vészjelzéseket ad le. Ennek kiváltó okai mára már ismertek: stressz hatására a szervezet mellékvesekéreg-hormont termel, ami csökkenti az immunrendszer védekezőképességét. Ha a külső inger rövid távú, a szervezet képes magától helyreállítani korábbi állapotát. Amennyiben viszont erős, ismétlődő és hosszú ideig tartó inger lép fel, gyengül az immunvédelem, ami elkerülhetetlenül különféle szervi bántalmakhoz vezet.  Persze ki-ki a maga módján reagál e külső hatásra, az egyéni reakciók különbözőek, attól függően, hogyan tudjuk kezelni a minket ért stresszt, képesek vagyunk-e úrrá lenni aggodalmainkon, szorongásunkon.

 

 

A lelki okok miatt bekövetkező szervi elváltozások általában a test legérzékenyebb részein jelennek meg.
Becslések szerint a betegségek 90%-a súlyosbodik negatív érzelmek, tartós izgalom, felindult lelkiállapot hatására.

 

A leggyakoribb bántalmak

 

A gyomorfekélyt tartják az első számú pszichoszomatikus betegségnek, de általában is elmondható, hogy a gyomor és a bélrendszer a rossz állapotú idegek „legkedveltebb” célpontjai.

  • Az orvosok azt is megállapították, hogy a bőrbetegségek – ha nem fertőzéshez vagy vírushoz kötődnek – szintén gyakran pszichés eredetűek. A pikkelysömör, szemölcs, herpesz, a fokozott verítékezés, a rosacea, ekcéma, afta mind-mind a bosszankodás, izgalmak, felindultság következményei lehetnek.
  • A nemi vágy elvesztése is sokszor magyarázható a rossz lelkiállapottal, sőt egyes rákfajták kialakulását is összefüggésbe hozzák vele. A lélek zavarai, a tartósan szorongásos lelkiállapot emellett táplálkozási szélsőségekben is megnyilvánulhat. Erre a két leggyakoribb példa a bulímia (beteges éhség) és az anorexia (kóros étvágytalanság), melyekhez szorosan csatlakozik az alkoholizmus vagy a lelki eredetű elhízás.
  • A pszichoszomatikus bántalmak sajnos a gyermekeket is érinthetik. Különösen azoknál a kicsiknél, akik lelki bajukról még képtelenek beszélni, a szorongás következménye ekcéma, rossz vagy rendszertelen alvás, hányás, asztma lehet, esetleg a növekedésben való elmaradás formájában jelenhet meg.
  • Az artériás magas vérnyomás, egyik-másik szív- és érrendszeri betegség vagy a migrén is ott található az érzelmi/idegi zavarok okozta betegségek listáján – mely még az eddig felsoroltakkal korántsem teljes.
Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK