Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Legyen rovarmentes a lakás!
2013. március 27. 11:49

rovarok, rovarirtó, szúnyog, moly, hangya

Legyen rovarmentes a lakás!
Környezetbarát módszerek a hangyák, szúnyogok ellen. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a tavasz közeledtével megélénkülő, majd gyorsan szaporodni kezdő rovarokat milyen környezetkímélő módszerrel lehetne elpusztítani. A legegyszerűbb, ha nem kiirtani akarjuk őket, hanem gyönyörködni bennük.
Legyen rovarmentes a lakás!

Ha kertes házunk van érdemes lekövezett, vagy golfpálya minőségű udvar helyett egy változatos élőhelyet kialakítani. Ebben az esetben kisebb az esélye, hogy szeretett növényeinket elcsúfítsák a levéltetvek, hiszen azok fogyasztói, ellenségei (pl. katicabogarak, fátyolkák, zengőlegyek) is megtalálhatóak a kertben.

 
A hernyók közutálatnak "örvendenek", de lepkeként már szinte mindenki szereti őket és esetleg sok nektárt termő, illatos növényekkel próbáljuk őket a kertbe csalni. Érthető, ha valaki a terményét akarja megóvni az elszaporodott károsítóktól, de egy-egy betévedt élőlény nem fog észrevehető termésveszteséget eredményezni. A lótücsköknek is csak azt a káros hatását ismerjük, hogy kirágja a palántákat. Ha nem gyenge, hanem erős palántákat ültetünk, és a kertből nem irtjuk ki teljesen a többi növényt, akkor a lótücsköknek inkább hasznát láthatjuk, hiszen lazítja a talajt, és a gyökerek mellett lárvákat is fogyaszt. Ha valamilyen kellemetlen rovar túlzottan elszaporodna, akkor igyekezzünk azt csapdázni (sok esetben házi módszerek is alkalmazhatóak, de kereskedelmi forgalomban is beszerezhetőek csapdák). Próbálkozzunk a biológiai védekezés lehetőségeivel: például az éhes macska az egerek mellett a lótücsköket is összeszedi, a fecskék a legyek számát csökkentik, míg a varangyok a meztelen csigákat fogyasztják - olvasható a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelének legújabb számában. 
 
A lakásokban már lényegesen nehezebb felfedezni az ízeltlábúak hasznát, bár a sarokban lévő pók összeszedhet néhány szúnyogot. Egy-egy betévedt rovar még nem okozhat akkora gondot, ami miatt érdemes lenne mérgeket szórni a lakásunkba. A repülő rovarok ellen a szúnyogháló jelenthet megoldást, számos fajt riasztanak az olyan magas illóanyag-tartalmú növények, mint például a rozmaring, a levendula, a muskátli vagy a diófa és a szivarfa. 
 
A rendszeres takarítás a hangyák, csótányok számára teszi táplálékszegényebbé, így kevésbé vonzóvá a lakásunkat. A tartós élelmiszerek átforgatása, mozgatása, használata egyrészt a kártevők (pl. molyok és zsizsikek) számára kellemetlen, másrészt előbb észrevesszük megjelenésüket, így gyorsabban eltávolíthatjuk őket. 
 
A hangyák és szúnyogok ellen a porszívó is jól használható, hiszen nem képesek elmenekülni előle. 
 
Ha sok a moly, légy akkor azok a boltokban kapható ragadós papírral gyéríthetők, csótányok ellen szexferomonos változat kapható.
 
Forrás: weborvos.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK