Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Látogatók a vécépapír labirintusban
2013. szeptember 30. 15:48

wc, illemhely

Látogatók a vécépapír labirintusban
A valóban nyilvános vécékért kampányoltak a bélbetegek a Fenntarthatósági Napon.
Látogatók a vécépapír labirintusban

A Millenárison megrendezett hatodik Fenntarthatósági Napon nem mindennapi látvány fogadta a látogatókat: az 50 méter hosszú vécépapír labirintussal a krónikus bélbetegségek okozta nehézségekre hívta fel a figyelmet a Magyarországi Crohn-colitises Betegek Egyesülete. Hazánkban több mint 150 ezer embert érint a gyakori hasmenéssel és alhasi fájdalmakkal járó Crohn-betegség és az ahhoz hasonló tünetekkel rendelkező, de más okokra visszavezethető fekélyes vastagbélgyulladás. A betegszervezet e kampány segítségével is kívánta növelni a betegek esélyeit arra, hogy teljesebb életet élhessenek.

A Fenntarthatósági Napon felállított különleges labirintus célja, hogy az emberekben tudatosuljanak a bélbetegségekkel járó nehézségek, többek között a nagyon gyakori vécéhasználati szükséglet. A Magyarországi Crohn-colitises Betegek Egyesülete (MCCBE) által nemrégiben elvégzett kutatásból kiderült, hogy Budapesten nagyon alacsony a megfelelő színvonalú köztéri vécék száma, így a betegeknek nehéz dolguk van, ha mindennapi teendőjüket akarják intézni a városban, mert állandó problémát jelent számukra a mellékhelyiségek keresése. Ráadásul az éttermek, szállodák vagy közhivatalok vécéire sem mindig könnyű a bejutás, hiszen sok helyen zárva tartják a mellékhelyiségeket a kívülállók előtt. Éppen ezért a betegszervezet létrehozta a Befogadó Intézmény programot, melynek fővédnökségét Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár vállalta. Az államtitkár elmondta, rendkívül fontosnak érezte, hogy a Befogadó Intézmény program mellé álljon, mert az nem csak hogy a crohn-colitises betegeknek jelent kiemelten nagy segítséget, de társadalmilag is igen hasznos kezdeményezés.

„A nyilvános mellékhelyiségek problémájának megoldásán túl egyesületünk nagy erőfeszítéseket tesz a betegek tudatosságának növelésére is, annak érdekében, hogy teljes értékű emberként élhessék mindennapjaikat. Mostani aktivitásunk egy hosszabb távú program része, amelynek célja, hogy a betegek, hozzátartozók és orvosok megismerkedhessenek egymással, és informálódjanak"- nyilatkozta Hipszki Péter, az MCCBE elnöke.Az IBD (vagy gyulladásos bélbetegség) gyűjtőnév alá két gyulladásos folyamatot sorolnak. Ezek a Crohn-betegség és a Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás). Míg a Colitis ulcerosa csak és kizárólag a vastagbelet érinti, a Crohn-betegség esetében a gyulladás a tápcsatornán belül bárhol megjelenhet. Legrosszabb esetben bélzáródás léphet fel, amelynek következtében a műtét az egyetlen lehetőség. A belek állapotának függvényében egy kisebb bélszakasz vagy az egész vastagbél kerül eltávolításra.

A betegek száma világszerte meghaladja az 5 milliót, Magyarországon évente kb. 1.000 – 1.200 új beteget regisztrálnak. Az IBD (Inflammatory Bowel Disease) oka máig ismeretlen, azonban valószínűleg a genetikai és környezeti tényezők egyaránt közrejátszanak a kialakulásban.

Sok esetben a betegség jelei már fiatal korban jelentkeznek, így az adott betegek állandó gondozásra szorulnak. Bár a teljes gyógyulás még nem lehetséges, a betegek elérhetik a tünetmentes állapotot a gasztroentrológus szakemberek illetve az IBD centrumok segítségével. A gondozás testreszabott, konstans terápiát jelent, amihez elengedhetetlen kialakítani egy jó kapcsolatot a beteg és az orvos között. Ezen folyamatok megkönnyítéséhez nyújt segítséget az MCCBE. Az 1994-ben alakult egyesület fő célja hogy támogatassa a betegeket életminőségük javításában, a tartós jólét eléréséig. A rendszeres csoportos események szervezése és a tanácsadás részei az egyesület munkájának, amely erősíti a betegekben a támogató légkör és a valahova tartozás élményét.

Forrás: weborvos.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK