Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Különleges csodaszerek köhögésre és torokfájásra
2013. január 23. 13:18

köhögés, torokfájás, nátha, nehéz légzés, megfázás

Különleges csodaszerek köhögésre és torokfájásra
A hidegben szinte senkit nem kerül el a köhögős, torokfájós nyavalya. A TV-ben kedvenc filmünket gyógyító cukorkát szopogató és köptetőt nyelő embertársaink szakítják meg. Ez is egy módja a gyógyulásnak, de mi most a természet patikáját hívtuk segítségül.
Különleges csodaszerek köhögésre és torokfájásra

 A köhögésnél megkülönböztetjük a száraz és a hurutos köhögést. Ahogy a tünetek sem egyformák, úgy a gyógymódok is eltérhetnek egymástól. A felső légúti betegségek általában száraz köhögéssel indulnak. Miután a cél az, hogy a vírusok és bacilusok mihamarabb távozzanak a szervezetből, így a köhögést nem elfojtani, hanem nyákoldással segíteni kell. Szelíd megoldásokkal, például gyógyteákkal egyszerre csillapíthatjuk és oldhatjuk a sokszor kellemetlen és fájó száraz köhögést.

Jól bevált praktikák

A házi praktikák és ősi gyógymódok sora végeláthatatlan a témában. Köhögésre mézes teát, disznózsíros mellkas pakolást, kamillás párologtatást, torokfájásra kelkáposzta pakolást, sós vizes öblögetést, égetett cukorka szopogatását ajánlják. Ezeket már a legtöbben kipróbáltuk és lehet, hogy egy-egy módszer be is vált. Mi most kevésbé ismert, ám igen hatékony gyógymódokat mutatunk Önöknek. 

1. Csokoládé, a köhögés csillapítására

A nap jó híre: a csokoládé egyik összetevője segít a köhögés leküzdésében. Persze ez csak a minőségi, fekete csokoládéra igaz. A legújabb vizsgálatok szerint napi 1 szelet étcsokoládé képes gyógyítani a köhögést. A kakaóbabban található teobrominnak köszönhetően csökkenthetőek a tünetek, azonban a gyógyulást ne ettől várjuk. A kísérletben résztvevő 300 beteg 60%-ánál enyhültek a tünetek, azonban a csokoládé elhagyásával vissza is tértek. Az éjszaka ránk törő köhögősrohamra semmiképp nem ajánljuk, ugyanis a teobrominnak erőteljes élénkítő hatása is van.

2. Torma, a hörghurut gyógyítására

A torma tisztítja a hörgőket, a légutakat és a gyulladást is csökkenti, ezáltal segíti a könnyebb levegőáramlást. A frissen reszelt tormát mézzel elkeverve naponta háromszor fogyasszuk egy-egy kiskanállal, hogy feloldjuk a letapadt nyákot. Torma teát is főzhetünk belőle, ekkor gyömbérrel is fűszerezhetjük. Tormapakolást is készíthetünk külső kezelésre: textilpelenkába tegyünk reszelt tormát és mangalicazsírt, majd ezt tegyük a mellkasra. Ha esetleg égető érzést tapasztalunk, ne használjuk. 

3. Fügeszirup, a torok barátja

A fügét főként frissen és aszalva fogyasztjuk, ám szirupként a torokfájás és a rekedtség kiváló ellenszere. Bár az aszalt füge magasabb cukortartalma miatt nem éppen kalóriaszegény gyümölcs, magas a B1- és B6-vitamin-tartalma, továbbá olyan ásványi elemek is megtalálhatóak benne - cink, magnézium, kalcium, vas, réz -, amelyek betegség idején különösen nagy segítséget jelentenek a szervezet számára. 4 szem fügét (lehet aszalt is) kockázzunk fel és kevés folyadékkal sűrű szirupot főzzünk belőle. Két óránként egy teáskanállal fogyasszunk belőle. 

4. Szerzetesek körtéje, a légutak és a torok kéményseprője

Kínában évezredek óta használják ezt a különleges gyümölcsöt a tüdő, a légutak és a torokgyógyítására. Kifejezetten édes ízű, ezt a magjaiban található mogroside vegyületnek köszönheti. Bizonyították rákmegelőző hatását, továbbá nem tartalmaz kalóriát, így cukorbetegek számára alternatív édesítő lehet. Leggyakrabban teaként fogyasztják. Ha mi is kedvet kapunk hozzá, nem kell mást tennünk, mint fél darab szárított gyümölcsöt 1,5 l forró vízzel felengedni és elkortyolgatni a nap folyamán. Ha a teánkat tovább főzzük, akkor sűrűbb, édesítésre is alkalmas nedűt nyerünk. Egyes bioboltokban hozzáférhetünk.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK