Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Köszvény gyötör? Így küzdhetsz elene!
2013. szeptember 19. 08:36

köszvény, hús, tej, diéta

Köszvény gyötör? Így küzdhetsz elene!
A tejet, a húst az egészséges étkek közt tartjuk számon, a liszt sok ételféleségben előfordul. Akadnak azonban, akik érzékenyek egyes összetevőikre. Szerencsére a laktóz- és a glutén-érzékenység, illetve a köszvény féken tarható.
Köszvény gyötör? Így küzdhetsz elene!

Ha árt a liszt

A glutén-érzékenységre való hajlam örökletes. Maga a glutén a búzában, árpában, rozsban és zabban fordul elő. E gabonák lisztjével gyártott ételeket a betegség felismerésétől kezdve soha sem szabad fogyasztani. A tünetek: gyakorlatilag valamennyi lisztérzékenységben szenvedő betegnél megfelelő étvágy mellett is súlyveszteség következik be, mely egyre rosszabb állapothoz vezet. Jellemző a krónikus hasmenés, felfújtság érzés, fáradtság, vérszegénység. A bélnyálkahártya bolyhainak sorvadása miatt nem megfelelő a táplálék feldolgozása.

Mit igen, mit nem?

Vannak egyértelműen kerülendők (pl. péksütemények) élemiszerek. Ám glutént tartalmaz többek között a fagylalt, a sör, a vodka és a whisky. S amire kevesen gondolnak, nemcsak a rágógumi, de még az áldozási ostya is. A diétás előírások betartása mellett a beteg még mindig változatosan étkezhet: tejet, sajtot, tojást, húst, halat, baromfit, zöldségféléket, burgonyát, csonthéjas gyümölcsöket és csokoládét fogyaszthat. A búza, rozs, zab, árpa tartalmú ételek kukoricapehellyel, burgonyaliszttel, rizzsel és keményítőtartalmú ételekkel helyettesíthetők. A lisztérzékenység felfedezése után a diéta bevezetésével a betegek jelentős részénél látványos javulás következik be.

Tünetek tejtől

A laktózérzékenység lehet veleszületett, de legtöbbször öt éves kor után, ritkán csak húszas évek körül jelentkezik. A kellemetlenségek a tejtermék gyomorba jutása után egy-két órával jelentkeznek. Zajossá válik a bélműködés, puffadás, szélgörcs alakul ki. Emellettt hányinger, hasmenés is bekövetkezhet. A fel nem ismert vagy nem kezelt laktózintolerancia elhanyagolt esetben hiánybetegséget, fertőzésekkel szembeni esendőséget okozhat. Kisgyerekeknél a fizikai és szellemi fejlődés visszamaradása, viselkedési zavarok jelentkezhetnek.

Teljes diéta helyett

A tejtermékekről való teljes lemondás nem optimális, mert túl sok fontos tápanyagtól esik el a szervezet. A legtöbb érintett jól tolerálja a savanyított tejtermékeket, - joghurtot, kefirt - mivel ezek jóval kevesebb tejcukrot tartalmaznak. A keményebb sajtok lényegében laktózmentesnek tekinthetők. Sokféle laktózmentes tej és tejtermék közül lehet ma már választani. A növényi alapú tejek és tejtermékek is helyettesíthetik a tehéntejből készült élelmiszereket. Receptre kapható rágótabletta is segíthet a laktózérzékenyeken: a tejtartalmú étkezések előtt kell alkalmazni.

 

Túl sok hús?

A nagy fájdalommal járó köszvény örökletes hajlamon alapuló purin anyagcsere zavar. Kialakulásának hátterében életmódi okok is állnak: a sok hús és belsőség fogyasztása hajlamosít rá. Emellett az alkohol túlzott élvezete és a túlsúly is segíti a kialakulását. Az akut köszvényes rohamnál az érintett ízület feletti bőr duzzadttá, pirossá, meleggé válik, igen érzékeny és fájdalmas. Ezt kísérhetik egyéb tünetek is: magas láz, hidegrázás, légcsőhurut, gyomorpanaszok, heves szívverés. Egy-egy roham nyomtalanul elmúlhat, de ha többször ismétlődik, maradandó torzulást okoz az ízületekben.

Köszvény kezelés

A köszvényes roham elmúltával meg kell akadályozni a kiújulást. Ehhez elengedhetetlen a vitaminban gazdag, energiaszegény ételek fogyasztása, a zsíros ételek mellőzése. A legtöbb halfélének, a belsőségeknek, az élesztőnek, a füstölt húsoknak magas a purintartalma, kerülendők. A fehérjebevitel főleg növényi eredetű legyen. Az állati eredetű fehérjék közül a sovány tejtermékek ajánlottak. A purintartalom csökkenthető a nyersanyagok előfőzésével. Sok gyümölcs, némi tojás és kevés sovány hús fogyasztható. Tilos a húsleves, erőleves, cukor helyett mesterséges édesítőszereket kell használni.

Forrás: kiskegyed.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK