Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Körömvizsgálat
2015. január 20. 15:50

körömbetegség, köröm, körömvizsgálat

Körömvizsgálat
Körmeink minőségéből, állagából, elszíneződéséből mindig következtethetünk egészségi állapotunkra.
Körömvizsgálat

Kézkörmök

Leggyakrabban a körömvégek töredezését, azoknak elvékonyodását és lemezes rostozódását észlelhetjük. Okai között gyakran a tartós stresszhelyzet vagy vashiányos állapot húzódhat meg. Feltűnő a körmök állományában lévő vízszintes fehér vonalka, aminek hátterében cinkhiány is lehet. A körmök lakkozása általában nem jár károsodással. A műkörmök felragasztása bizony sok esetben vezethet a szarulemez alakváltozásához, elvékonyodásához, károsodásához. A felhelyezett tipp folyamatos viselése és az egyéni érzékenység is szerepet játszik kialakulásában.

Lábkörmök

Téli időben, főleg az állandó cipőviselés miatt gyakran sérülhetnek. Igen kellemetlen lehet a szűk orrú cipő keltette idült körömágygyulladás. A serdülő fiúkon egyazon edzőcipő állandó folyamatos viselése okozhat különböző problémákat. Az igen lapos orrú vagy „tűorrú” cipő viselését követően a körömlemezek a nagyujjakon szimmetrikusan elszíneződnek, elhalnak az állandó nyomás miatt. A lábbeli cseréje után jól látható vízszintes vonal jelzi, hogy teljesen ép köröm képződik.

Tavaszi vizsgálódás

A tél folyamán általában nem lakkozzák a hölgyek a körmeiket. Ezért javasolt, hogy a körmök lakkozása előtt figyelmesen nézzék át a körömlemezek alakját, esetleges színelváltozásait.

Körmeink elszíneződését a körömgombák okozhatják, de baktériumok is előidézhetik. A pikkelysömör is együtt járhat a körömlemezek sajátos elszíneződésével.

A tavasz kezdetén észlelve körmünk hibáit főleg a körömlemezek elszíneződései miatt keressük fel a szakorvosi rendeléseket, hogy a nyári időszakra már ép körmeink legyenek. Az elszíneződött körmöket ne a körömlakk fedje el. Kellő figyelemmel és szakszerű segítséggel a körmeinket egészséges szépségükben tudjuk megtartani, megőrizni.

dr. Major Endre
bőrgyógyász

A gyógys

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK