Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Kórokozó viselkedészavarok - A magtartástudomány szerepe
2012. szeptember 14. 17:31

Kórokozó viselkedészavarok - A magtartástudomány szerepe
Globális kihívások, globális megoldások - rövid tömörséggel így lehetne összefoglalni a közelmúltban Budapesten megtartott Magatartástudományi Világkongresszus üzenetét.
Kórokozó viselkedészavarok - A magtartástudomány szerepe

A modern orvostudományban egyre nagyobb szerepet kapnak a magatartási, viselkedési tényezők. Vajon mi ennek az oka? Erről beszélgetünk dr. Stauder Adrienne-nel, a SE Magatartástudományi Intézetének docensével, a Selye János Magyar Magatartástudományi Társaság elnökével.

- "Az ok rendkívül egyszerű és kézenfekvő: világviszonylatban egyre nagyobb kockázati tényezőt jelentenek a viselkedészavarok, a nem megfelelő viselkedési minták, a helytelen életmód, a káros szenvedélyek, szokások a betegségek kialakulásában, és a hagyományos orvoslás nem tud ezekre választ találni. Vagyis egyre inkább elfogadott orvosszakmai körökben, hogy a holisztikus egészségszemléletet képviselő magatartástudomány a szomatikus orvoslással együtt keresse a megoldásokat azokra a pszichés, társadalmi tényezőkre és környezeti hatásokra, melyek jelentős szerepet játszanak a nagy, népegészségügyi jelentőséggel bíró betegségek kialakulásában és lefolyásában. A kor krónikus betegségei, a szív- és érrendszeri problémák, a daganatgyógyászat, cukorbetegség és egyéb népbetegségnek számító kórok magatartástudományi vonatkozásai ma már világszerte foglalkoztatják a gyógyító szakembereket. Ezek a betegségek már Afrikában és Ázsiában is vezető halálokokként szerepelnek. A magatartástudomány - igen örvendetes módon - mára bekerült az orvosegyetemek tananyagába, a fiatal orvosok tehát már megismerik szerteágazó lehetőségeit, amelyek alkalmasak a test és lélek együttes szemléletére és gyógyítására. Azt viszont már nem mondhatjuk el, hogy az emberi magatartást pozitívan befolyásoló módszerek beépültek az egészségügyi rendszerbe."

- Az emberi viselkedést befolyásoló tényezők, és módszerek széles skálán mozognak. Melyek a legfontosabbak?

- "Az egyszerű gyakorlatoktól, az egyénileg is megtanulható és végezhető relaxációs és stresszoldó technikáktól a csoportos foglalkozásokon át, egészen az internetes programokig valóban sokféle lehetőséget kínál a magatartásterápia. A hazánkban most először ülésező világkongresszus több érdekes nemzetközi, bizonyított vizsgálati eredményről számolt be, és útravalót is adott a jövő számára. Talán legfontosabb, hogy a magatartási problémáknál mindig az egyén vizsgálata a fontos. Mindenkinél másként nyilvánulnak meg a viselkedési zavarok, és más a kulcs, más a motiváció is a gyógyításhoz, a kedvező változás eléréséhez.

- A stresszkezelés egyik központi témaként szerepelt, nem véletlenül, hiszen a munkahelyi, mindennapi fizikai, és lelki terhek folyamatos stresszben nyilvánulnak meg, és ez az állapot bizonyíthatóan előbb-utóbb fizikai és mentális kórokhoz vezet.

- A többféle stresszkezelési módszer között szerepel az általunk sikeresen alkalmazott - az Egyesült Államokban kidolgozott - magyar viszonyokra is érvényes Wiliams Életkészségek Program, amelyet már több mint 2500-an sajátítottak el, és a konfliktuskezeléstől a kapcsolatépítésen át a kommunikációig sok mindenre alkalmas. Egyre nagyobb szerepet kap a gyógyító közösségek szerepe és a még gyerekcipőben járó, de nagy érdeklődésre számot tartó betegoktatás, mivel az egészségügyi személyzet nem rendelkezik elegendő idővel, a betegekkel történő egyéni, folyamatos foglalkozásra. A jövőben a digitális technikának egyre nagyobb szerep jut az egészség szempontjából káros magatartási formák megváltoztatásában. A távgyógyítás, a konzultáció, a csoportokkal történő kapcsolattartás, oktatóprogramok, tájékoztatás, önszűrés, öndiagnózis lehetősége mind benne van ebben a fejlődő rendszerben. A viselkedés támogató szoftverek segítségével a páciens igényei és szükségletei szerinti megoldások dolgozhatók ki, és az internetalapú pszichoterápiák is könnyebben célba érhetnek. Ezen az úton az okostelefonokban rejlő lehetőségek is adottak. A konferencián be is mutattak olyan emberi testre rögzített jeladókat, melyek folyamatosan érzékelik az egyén stressz értékeit, és azonnal üzeneteket küldenek az érintettnek, ha káros mértékű stressz éri a szervezetet."

- A perspektíva adott, sikeres kísérletek, bizonyított eredmények fémjelzik az eltelt időszakot. Akkor tehát a globális kihívásokra mi lehet a válasz? Milyen stratégiai cél elérése hozza közelebb a magatartástudományt a teljes embert vizsgáló és gyógyító tevékenységhez?

- "A legfőbb feladat a meglévő, és terjedő megváltozott szemlélet minél szélesebb körű gyakorlati érvényesítése. Az ismeretek terjesztése szakmai, és laikus körökben egyaránt, hogy értő együttműködésben épülhessen be a napi gyógyító munkába mindaz, amit a magatartástudomány képvisel. És még valami: a felelősség egyéni, azt nem lehet áthárítani. Mindenki maga felelős döntéseiért, melyeket egészsége érdekében hoz. Mi abban tudunk segíteni a pácienseknek, hogy ezek a döntések a lehető legjobbak legyenek, önismeret fejlesztéssel, önbizalom erősítéssel, érthető és értékelhető motivációkkal.

A világ magatartás-tudósait összegyűjtő nemzetközi társaság, a Society of Behavioral Medicine a 2014 és 2016 közötti időszakra dr. Stauder Adrienne-t választotta az elnöki pozícióra. Ez is egyfajta elismeréseként értékelhető a magyarországi magatartástudomány eredményeinek.

Forrás: Informed.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK