Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Korai klimax - amikor túl gyors a természet
2014. július 27. 21:54

klimax

Korai klimax - amikor túl gyors a természet
A változókor rendkívül erős hormonális változások eredménye, amely súlyos testi-lelki tünetekkel jelentkezhet. Néha ezek a tünetek azonban az egészségesnek tekintett időponthoz képest több évvel korábban is beköszönthetnek és felborítják az egyén teljes életét, például a családalapításra vonatkozó elképzeléseit.
Korai klimax - amikor túl gyors a természet

A Life.hu egy olyan édesanya története mentén dolgozza fel a korai klimax problémáját, aki a túl gyorsan érkező változókor miatt nem rendelkezett elegendő petesejttel ahhoz, hogy természetes úton termékenyüljön meg.

De mi is történik a klimax során?

Nők esetén a tüszőhormon-termelés csökkenéséből, majd teljes megszűnéséből adódnak a tünetek. A petefészkek elöregszenek, a petesejtek száma csökken, a menstruáció rendszertelenné válik, „megbolondul” - néha túl sok, néha túl kevés vérzéssel jelentkezik, majd elmarad. Bár egészséges esetben a változókor a negyvenes évek elején kezdődhet, és a vérzés elmaradása a korai ötvenes években következik be, néha jóval korábban jelentkeznek a változások. 


Forrás: Thinkstock

Ez történt Zsuzsával is, aki 36 évesen tapasztalta először magán a korai klimax tüneteit

"Nekem igazából kevés tünettel jelentkezett a klimax, a hőhullámok voltak feltűnőek és nagyon kellemetlenek. És őszintén szólva eszembe se jutott, hogy amit érzek, az már a klimax. Ki gondolna erre 36 évesen? De ez éppen az a korszak volt már az életemben, amikor babát szerettünk volna, és amikor egyre csak késett a megtermékenyülés, az azzal kapcsolatos vérvételek mutatták ki, hogy túl alacsony a hormonszintem, hogy 'elöregedett' a petefészek és éppen csak annyi petesejtem van, ami a ciklus fenntartását elősegíti.

Tudom, hogy az életmód befolyásolhatja a korai klimaxot, de én nem dohányzom, nincs különösebb stressz az életemben, szóval az én esetemben nem állja meg a helyét ez a tézis.

A jövőt illetően kifejezetten reménykedő vagyok, mert az orvosom szerint a terhesség és a szoptatás valóságos biológiai bomba a női szervezet számára: felfrissíti a 'szerveket' és olyan hormonális frissülést is eredményezhet, ami esetleg segíthet a korai klimaxon. Sőt, akár egy spontán terhesség is bekövetkezhet. Maja csak néhány napos, egy hónap múlva lesz egy újabb vérvétel, annak eredménye után már többet tudhatok arra vonatkozóan, hogy kell-e, és ha igen, milyen módszerekkel tennem a klimaxszal járó tünetek és távoli hatások kivédése érdekében."

Forrás: http://jonababa.postr.hu/

Hadas Kriszta, Zsuzsa és férje

Jön a baba Hadas Krisztával
Zsuzsa babavárásának időszakát és a szülés gyönyörű eseményét a szeptember 20-án induló Jön a baba Hadas Krisztával című sorozatban láthatod majd a LifeNetwork tévén. A sorozatban szereplő kismamák történetét, az aktuális eseményeket a produkció blogján ismerheted meg és követheted nyomon. Az őszinte hangvételű műsor kapcsán nem csak Hadas Kriszta nevét érdemes megjegyezned, a produkció fáradhatatlan szerkesztője Kéky Kira videoújságíró.

Ahogy a történetből is kiderült, a klimaxnak kézzelfogható jelei vannak:

Testi tünetek
- visszatérő hőhullámok
- erős verítékezés
- az arc kipirulása
- gyakori és erős fejfájás
- fülzúgás
- szédülés
- gyors, nagyon látványos hízás
- a bőr kiszáradása, elvékonyodása, erős viszketés
- a libidó csökkenése
- hüvelyszárazság
- a haj hullása, elvékonyodása, töredezettsége
- szemproblémák jelentkezése
- vizelet-visszatartási gondok
- a ciklus felborulása
Lelki tünetek
- súlyos önértékelési problémák
- hangulati zavarok, depresszió
- szorongás
- ingerlékenység
- a kompetencia érzésének elveszítése, elbizonytalanodás
- alvászavarok

Mindezek azonban egyéb más probléma tünetei is lehetnek, így a korai klimax diagnózisát csakis szakember állapíthatja meg. Ennek módja azonban egyszerű, egy vérvizsgálat során kiderítik, hogy a szervezet elegendő ösztrogént termel-e még, vagy sem.

Ne lépj túl rajta szó nélkül!

A korai klimax nemcsak azért jelenthet problémát, mert esetleg „lekési” valaki a saját, természetes úton való megtermékenyülésének lehetőségét, de azért is, mert a korai klimax a szervezet korai öregedésével kézen fogva jár.
Ilyen jellegű következmény lehet például a csontritkulás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, az érelmeszesedés, a reuma, az ízületi panaszok és hiába van nőkről szó, a szívinfarktus és az agyvérzés lehetősége is közelebb kerül. Így ha a feljebb felsorolt tüneteket tapasztalod magadon, akkor ne habozz orvoshoz fordulni, hiszen az időben felismert klimax hosszú távú hatásait még kivédheted.

Forrás: http://jonababa.postr.hu/

Zsuzsa kezében a csöpp Maja, mellettük Kéky Kira, a Jön a baba Hadas Krisztával műsor operatőre

Törekedj a megelőzésre

Életmódod jelentősen befolyásolhatja a klimax időpontjának érkezését (ez azonban nem jelenti azt, hogy minden korai klimaxszal küzdő nő fittyet hányna az egészségére), de az tény, hogy a dohányzás - főleg ha nagymértékű dohányzásról van szó - korábbra hozza a klimaxos tüneteket, ahogy klimax-csalogató a huzamos ideig tartó stressz kényszerű elviselése is. További kockázati tényező a nagyon alacsony testsúly és a mozgásszegény életmód. Ez utóbbi olyannyira, hogy a felismert korai klimax egyik hatékony ellenszere a rendszeres mozgás. Egy kutatás szerint a dohányzásról való lemondással, egészséges táplálkozással, valamint rendszeres mozgással akár négy termékeny évet is lehet nyerni.

Forrás: life.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK