Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Károsíthatja az agyat a zsírdús étrend
2012. szeptember 14. 17:26

agy, elhízás, betegség, függőség

Károsíthatja az agyat a zsírdús étrend
A zsírban gazdag étrend károsíthatja azt az étvágyat és az energiafelhasználást szabályozó agyi területet, ami testsúlyunk alakulásáért felelős - számoltak be az Aberdeeni Egyetem munkatársai a Brit Tudományos Fesztiválon.
Károsíthatja az agyat a zsírdús étrend

Ez segít megmagyarázni, miért olyan nehéz a túlsúlyos embereknek lefogyni, majd megőrizni az alacsonyabb testsúlyukat. A kutatók kísérletükben 16 hétig telített zsírokban gazdag étrenden tartottak egereket (energiájuk 60 százaléka telített zsírokból származott), és az állatokat olyan egerekkel hasonlították össze, amelyek ugyanebben az időszakban normális étrenden éltek. Ezt követően transzkriptomika és proteomika segítségével megvizsgálták a géneket és a fehérjéket a hipotalamuszban, azon az agyi területen, amely a táplálkozást és az energiafelhasználást szabályozza.

Kiderült, hogy a zsírdús étrenden élő egerekben a gének és fehérjék olyan változásokon estek át, amelyek a hipotalamusz károsodására utalnak, és ezek a változások nagyon gyorsan, mindössze néhány hét alatt bekövetkeztek. ”Ösztönösen tudjuk, hogy a zsírban és cukorban gazdag étrend elhízáshoz vezet” - magyarázta Dr. Lynda Williams. ”Eredményeink azt mutatják, hogy a magas zsírtartalmú étrend károsíthatja az energiaegyensúlyért felelős agyi területeket, állandósítva ezzel az elhízást. A zsírban és cukorban gazdag élelmiszerek nagy energiatartalmúak és ízletesek, ezért könnyű túlzásba vinni. Eredményeink arra is magyarázatot adnak, miért olyan nehéz egyes túlsúlyos embereknek a fogyókúrázás, és miért olyan nehéz fogyókúra után megőrizni az egészséges testsúlyt.”

A kutatás következő lépéseként Williams és munkatársai azt fogják vizsgálni, hogy visszafordíthatók-e ezek a változások.

Forrás: Betegszoba.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK