Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Jó(l) látni!
2012. október 26. 15:10

szem, szemészet, szemüveg

Jó(l) látni!
Október a látás hónapja. Még van lehetősége felkeresni egy szemészt. Több helyen ingyenes szűréseket tartanak.
Jó(l) látni!

Hazánkban közel 1,5 millió ember nem volt még soha szemészeti vizsgálaton, pedig - még ha nincs is panasz - évente el kellene menni szűrővizsgálatra.

Mikor kell felkeresni az orvost?

Dr. Horváth Anna debreceni szemész szakorvos elmondta, ha a fiatal homályosan látja a táblát, nehezen ismeri fel a messzi tárgyakat és feliratokat, ezért hunyorog, gyakran pislog, vagy éppen közelre lát nehezen, azonnal szakemberhez kell menni, mert az időben felismert probléma könnyebben orvosolható, korrigálható, így megelőzhető a látás fokozatos romlása, a rövid- vagy távollátás. Az nem megoldás, hogy előre ül a diák a tanteremben, hogy könnyebben elolvashassa a táblára írt szöveget, vagy becsapva magát is azt mondja, minden rendben van, ő jól lát. A tanár és a szülő felelőssége felismerni a problémát, valamint az iskolaorvosok is sokat tehetnek, ők rendszeresen előszűrést tartanak.

Hogyan vigyázzunk a látásunkra?

A középiskolás fiatalok körében különösen nő a szemüvegesek száma. Ezért az örökletes tényezőkön kívül a nem megfelelő fényviszony, a túlzott számítógéphasználat is felelős - mondja Dr. Csáky Lilla háziorvos-iskolaorvos. Ha az iskolaorvos vagy a védőnő a tanulók látásvizsgálata során eltérést észlel valakinél, levelet küldünk a szülőnek, hogy vigye el szemészeti vizsgálatra a gyermekét, majd juttassa vissza a lelet másolatát az iskolába. A szemüveget kapott gyermekeket a későbbi iskolai vizsgálatok során figyelemmel kísérjük, gondozzuk őket – teszi hozzá az orvos.

Nem érdemes halogatni!

A nem megfelelő látás befolyásolja a tanulást, fejfájást, szédülést okoz, később tompa látáshoz vagy kancsalsághoz vezethet. Általános igazság: minél alacsonyabb az életkor, annál rugalmasabb a látórendszer, annál könnyebben korrigálható a probléma.

Gyakran fordulnak fejfájással a háziorvoshoz a kamaszok, a végén pedig kiderül, hogy romlott a látásuk, szemüvegre vagy kontaktlencsére lenne szükségük.

Melyiket válasszuk?

Állandó dilemmát okoz, hogy szemüveget vagy kontaktlencsét válasszunk. Dr. Horváth Anna eloszlatja a félreértéseket, ugyanis ha valaki kontaktlencsét szeretne, akkor is szüksége lesz szemüvegre. Bármikor begyulladhat a szeme, vagy autóvezetés, kirándulás, sportolás közben kieshet, szennyeződhet a lencse, ez pedig problémákat okozhat. Ha nem látjuk jól az utat, az akár balesethez is vezethet.

Legkorábban 13 éves kortól ajánlja a szakember a kontaktlencse viselését, ebben a korban már felelősségteljesen tudja hordani és ápolni a fiatal a lencsét. A szemész először egy pár lencsét ír fel a páciensnek, akit megtanít a helyes használatra, ápolásra, majd 2-3 hét múlva egy ellenőrző vizsgálatra kell visszamenni a rendelőbe, ekkor derül ki, véglegesíthető-e a kiválasztott kontaktlencse. Ezután, attól függően kell visszamenni kontrollra, hogy három hónapos vagy féléves adagot adott-e az orvos, de negyed-félévente mindenképpen ajánlott a vizsgálat. Panasz esetén (gyulladt, vörös, váladékos szem, szúró, égő érzés, homályos látás) a lencsét ki kell venni és orvoshoz kell menni.

Sportolóknál előnyös

Dr. Horváth Anna elmondta azt is, hogy amennyiben valakinek túl nagy eltérés mutatkozik a két szem esetében, jobban korrigálható a különbség kontaktlencsével, ráadásul nagyobb lesz a látótér, mint szemüveggel. Ezért azoknak is előnyös a kontaktlencse, akik sportolnak, ugyanis nem kell félni, hogy leesik a szemüveg, biztonságosabb a labdakezelés, a távolság felmérése.

Úszásnál figyeljünk arra, hogy a víztől nehezen gyógyítható fertőzést lehet elkapni. Mindez megoldható jól záródó úszószemüveggel, így búvárkodni is lehet kontaktlencsében.

(T.A.)

Forrás: http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/betegsegek/5260/Latas-szemeszet
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK