Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Jobban alszik, aki többet mozog
2013. március 13. 09:30

alvás, inszomnia, mozgás, sport, alvászavar

Jobban alszik, aki többet mozog
Mindegy, hogy mikor sportolunk. Aki rendszeresen sportol, jobban alszik éjszakánként - bizonyították egy új felméréssel. Ráadásul már napi tíz perc séta elegendő és az is mindegy, hogy nap közben mikor mozgunk!
Jobban alszik, aki többet mozog
Egy nagyszabású amerikai felmérés alapján kiderült: azok, akik rendszeresen mozognak, jobban alszanak, mint az ülő életmódot folytatók. A Sleep in America nevet viselő kutatás egyik meglepő eredménye azonban az, hogy az alvás mennyisége nem változott: a sportolók és a nem sportolók egyaránt átlagosan 6 óra 51 percet aludtak éjszakánként.
 
A kutatás egyik vezetője, Max Hirshkowitz szerint már naponta tíz perc mozgás elegendő lehet ahhoz, hogy az alvás minősége javuljon és így kipihentebben ébredjünk. 
 
Az aktív életmódot követők nemcsak jobban aludtak a vizsgált periódus alatt, de kevésbé érintették őket az éjszakai problémák: 72 százalékuk arról számolt be, hogy egyszer sem riadtak fel éjszaka, 69 százalékukat pedig azonnal elnyomta az álom, mihelyst lefeküdtek. A nem sportolóknál ez az arány 50, illetve 24 százalék volt. 
"Az alvás és a testmozgás nagyon szorosan összefüggnek, és ha valaki elkezdni, akkor hamar rákap az ízére. Ha ugyanis kipihenjük magunkat éjszaka, köszönhetően a sportnak, akkor másnap is több energiánk marad mozogni, aminek az eredménye egy újabb kellemes, pihentető éjszaka" - mondta Shawn Youngstedt, a kutatásban egyik résztvevő szakember. 
 
Meglepő módon, az egyáltalán nem befolyásolta az alvást, hogy mikor sportolt valaki, sőt az sem, hogy pontosan mit. A kutatók azt találták, hogy még azok is, akik csak negyed órát sétáltak az ebédszünetükben, jobban aludtak, mint azok, akik egész nap az irodában ültek - sőt még azok is jobban kipihenték magukat, akik többet álltak munka közben, mint az ülőmunkát végzők!
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK