Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Jó tanuló, jó sportoló?
2013. február 08. 08:42

kognitív képességek, tanulás, sport, mozgás

Jó tanuló, jó sportoló?
Simán verik a sportolók a könyvmolyokat a kognitív teszteken
Jó tanuló, jó sportoló?
"Úgy tűnik, a sportolók rendkívüli módon képesek koncentrálni a figyelmüket, ami segítheti a tanulást és elengedhetetlen a sportban való sikerességhez" - állítja egy új kutatás szerzője.
 
Az angol Premier Liga futballistáinak, az NHL hokisainak, a Francia Top 14 klub rögbiseinek, de még az elit amatőr sportolók nagy részének is fejlettebbek a kognitív funkciói, mint egy átlagos egyetemi hallgatónak, derült ki nemrég a Montreal Egyetem Szemészeti Tanszékének percepciós tanulmányából. A tudósok szerint ez valószínűleg a szinte minden sportolónál megfigyelhető megnövekedett kéregvastagságnak köszönhető. A kutatók remélik, hogy kutatási eredményeik segíthetnek új kezelési módszereket kifejleszteni a figyelemzavarral küzdő idősek gyógyítására.
 
"A résztvevőket arra kértük, írják le egy sor szimulált tárgy mozgását egy fiktív háromdimenziós térben. Bár a szimulációnak semmi köze nem volt az egyes sportokhoz, a profi sportolók sokkal hatékonyabban dolgozták fel a vizuális ingereket, mint az amatőr sportolók, akik azonban még így is jobban teljesítettek az egyetemi hallgatóknál" - mondta Jocelyn Faubert professzor, a kutatás vezetője. Az absztrakt mozgások értelmezéséhez szükséges kognitív funkciók ugyanazok, mint amiket a vezetéshez, az utcán való átkeléshez, vagy sportoláshoz használunk. "Úgy tűnik, a sportolók rendkívüli módon képesek koncentrálni a figyelmüket, ami segítheti a tanulást és elengedhetetlen a sportban való sikerességhez." 
A tudósok összesen 102 profi és 173 amatőr sportoló, valamint 33 egyetemi hallgató vizuális érzékelési és kognitív funkcióit vizsgálták meg a "3D-MOT" teszt segítségével, melyet összesen tizenötször kellett teljesíteniük a résztvevőknek. A teszt teljesítéséhez a résztvevőknek meg kellett osztaniuk a figyelmüket, valamint szükség volt tér-, távolság-, és mélységérzékelésükre. A mozgó tárgyak környezete a teszt során teljesen semleges volt, vagyis a résztvevők nem használhatták fel a való életben szerzett tapasztalataikat és tudásukat. A 3D-MOT tesztet Faubert professzor fejlesztette ki, és a Neurotracker nevű grafikus szimulációs eszközzel együtt több profi csapatnál, például a Manchester Unitednál is nagy sikerrel alkalmazza. 
 
A teszt eredményei szerint a profi sportolók sokkal könnyebben és hamarabb tanulták meg, hogyan lehet a gyorsan mozgó tárgyakat követni, mint a másik két csoport tagjai. "Nyilvánvaló, hogy a gyors mentális reagálás és a tanulási képességek teszik igazán sikeressé a sportolókat" - nyilatkozta Faubert. "Azt azonban egyelőre nem tudjuk, hogy ezek veleszületett képességek, vagy pedig csak később, az edzések hatására alakulnak ki." 
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK