Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Jó reggelt, jó reggelit!
2013. november 11. 09:51

reggeli, étkezési szokások, ételek, kutatás

Jó reggelt, jó reggelit!
A Harvard Egyetem Közegészségügyi Iskola szakemberei szerint a reggeli kihagyása nagy terhet ró a szervezetre, megnöveli az elhízás és a cukorbetegség kockázatát, férfiaknál pedig akár 27 százalékkal is megemelheti a szívroham vagy a szívbetegség előfordulásának esélyét. De vajon tényleg ilyen fontos dolog volna a reggeli?
Jó reggelt, jó reggelit!

Nem mindenki ért egyet a fentebbi tézissel, dr. Susan Jebb, az Orvosi Kutatóközpont munkatársa szerint például semmivel sem növeli meg jobban a reggeli kihagyása az elhízás kockázatát, mintha az ebédet vagy a vacsorát hagynánk ki, csupán azokról eddig még senki nem készített tanulmányt. Naveed Sattar, a Glasgow Egyetem professzora pedig úgy véli, lehet, hogy a szívroham esélye is csak azért nő azoknál, akik nem reggeliznek, mert ők amúgy is hajlamosabbak az egészségtelenebb életmódra. Sokan egyszerűen azért nem reggeliznek, mert ébredés után még semmi nem megy le a torkukon. Dr. Neil Stanley alvásszakértő szerint erről a gének tehetnek, vannak ugyanis olyanok, akik számára nehezebben megy a felkelés, és náluk általában az éhségért felelős hormonok is csak később lépnek működésbe. Ilyenkor felesleges bármit is magunkba erőltetni, nyugodtan induljunk el üres gyomorral, és ráérünk majd az irodában enni valamit.

Egyes vélemények szerint a reggeli kihagyása azért ártalmas, mert aki üres gyomorral vág neki a napnak, az hajlamosabb a délelőtt folyamán többet nassolgatni, és ebédre is magasabb kalóriatartalmú ételt választ. Ugyanakkor egy kísérlet során azt is kimutatták, hogy bár akik nem reggeliznek, valóban nagyobb arányban híznak el, ebből nem következik az, hogy aki elkezd reggelizni, automatikusan fogyni fog.

Ismerjük a mondást: reggelizz, mint egy király! Ez azonban nem feltétlenül megfontolandó tanács, egy vizsgálat során ugyanis kimutatták, hogy az emberek ebédre és vacsorára elfogyasztott ételmennyisége egyáltalán nem állt összefüggésben azzal, hogy ki mennyit evett reggelire. Catherine Collins dietetikus pedig óva int attól is, hogy cukros gabonapelyheket, péksüteményeket vagy fehér kenyeret fogyasszunk reggelire, ezek ugyanis óriási mértékben megemelik a vércukorszintet.

David Katz, a Yale Egyetem szakembere azt javasolja, próbáljuk meg magunkat fokozatosan hozzászoktatni azokhoz az egészséges ételekhez, melyek elsőre nem igazán ízlenek nekünk, illetve apró trükkökkel akár ízletesebbé is tehetjük őket. A teljes kiőrlésű gabonából készült keksz például kifejezetten egészséges, ám aki nem kedveli az ízét, kezdetben mártogassa sós vagy édes szószba, így fokozatosan hozzászokhat az ízéhez, és idővel már magában is szívesen fogyasztja. Egyes diéták egyenesen a reggeli kihagyására biztatnak. Léteznek olyan böjtök, mely során heti két alkalommal kifejezetten kevés kalóriát szabad csak magunkhoz venni, és ilyenkor, akinek ez megy könnyen, annak legjobb, ha a reggelit hagyja ki. Egy másik diéta lényege pedig – amit egy amerikai orvos, Julian Whitaker dolgozott ki - éppen abban rejlik, hogy délig semmit nem szabad enni, ellenben a reggelt mozgással kell kezdeni. Ennek hatására azután a nap hátralevő részében jóval ésszerűbben táplálkozunk, és a szakember állítja, hogy ezzel a diétával 12 hét alatt átlagosan 4,5 kg-ot lehet fogyni.

Forrás: vital.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK