Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Iskolai zaklatás - és késői szövődményei
2013. február 26. 09:18

gyerekek, zaklatás, depresszió, szorongás, antiszociális viselkedés

Iskolai zaklatás - és késői szövődményei
Az iskolai zaklatás hosszú távú pszichológiai következményekkel járhat. Az iskolai zaklatás áldozatainak és elkövetőinek esetében is magasabb az évekkel későbbi depresszió, szorongás és pánikbetegség kockázata - derült ki egy amerikai tanulmányból. A kutatók régóta tisztában voltak azzal, hogy az iskolai bántalmazás pszichológiai terhet rakhat az áldozatokra és az elkövetőkre egyaránt, ám az korántsem volt egyértelmű, hogy a negatív hatások meddig kísérik az érintettek életét.
Iskolai zaklatás - és késői szövődményei
A JAMA Psychiatry című folyóiratban közölt tanulmány eredményei azonban most azt mutatják, hogy az iskolai visszaélésekkel összefüggő depresszió és szorongás legalább az érintettek húszas éveinek közepéig kitart. A helyzet azoknál a legsúlyosabb, akik áldozatok és elkövetők is voltak egyben.
 
A durhami Duke Egyetem egészségügyi központjának munkatársaként dolgozó William Copelandnek és kollégáinak a tanulmánya 1420 fiatal bevonásával készült, akik Észak-Karolina nyugati részében éltek. A kutatók véletlenszerű időpontokban kérdeztek meg a résztvevőket 9 és 16 éves koruk között az iskolai bántalmazással kapcsolatos tapasztalataikról, majd egészen 26 éves korukig követték figyelemmel őket, közben folyamatosan kiértékelve pszichiátriai rendellenességeiket.
 
A gyerekek valamivel több mint negyede számolt be arról, hogy legalább egyszer iskolai bántalmazás áldozata volt - ezt szüleik is megerősítették -, és szinte minden tizedik résztvevő ismerte el, hogy zaklatta diáktársait. A családon belüli nehézségek figyelembevételét követően a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a zaklatás semmilyen formáját nem ismerő fiatal felnőttekhez képest a korábbi áldozatoknál magasabb volt a kockázata egy sor pszichiátriai problémának.
Az iskolai visszaélésektől távol maradt fiatalok hat százaléka küzdött szorongásos rendellenességgel, míg a korábbi áldozatoknál ez az arány 24 százalék, az áldozati és elkövetői kategóriába egyaránt tartozóknál pedig 32 százalék volt. A gyerekként áldozati és elkövetői szerepről is beszámoló fiataloknál diagnosztizáltak a legnagyobb eséllyel pánikbetegséget vagy depressziót fiatal felnőtt korukban, és szintén esetükben volt a legmagasabb valószínűsége az öngyilkos gondolatoknak.
 
A diáktársaikat zaklató, ám áldozattá nem váló fiataloknál négyszer magasabb volt a kockázata az antiszociális személyiségzavar kialakulásának, amelyet az empátia hiánya és a másokkal való rossz bánásmód jellemez.
 
Copelandék szerint a gyermekkori pszichiátriai rendellenességek és a gyerekek családon belüli problémái a zaklatáshoz kötődtek, de nem adtak teljes magyarázatot a jövőbeli problémákra. A felnőttkori rendellenességek egy része a jelek szerint közvetlenül magából a zaklatásból fakadt.
Forrás: egeszsegkalauz.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK