Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Inzulinrezisztencia okozhatja az Alzheimer-kórt
2012. szeptember 05. 01:19

agy, cukorbeteg, élelmiszer, alkatszerkezet, memória

Inzulinrezisztencia okozhatja az Alzheimer-kórt
Az egészségtelen étrend Alzheimer-kórhoz vezethet, mert az agy inzulinrezisztenciájához, "3-as típusú cukorbetegséghez" vezet - állítják amerikai kutatók.
Inzulinrezisztencia okozhatja az Alzheimer-kórt

Elméletük szerint a helytelen étrend az inzulinhormon magas szintjéhez vezet, amely ugyanúgy károsíthatja az agysejteket, ahogyan a 2-es típusú cukorbetegség befolyásolja az izom-, máj- és zsírsejteket.

Ha túl sok inzulin éri agyunkat, akkor az úgy válaszolhat, hogy a későbbiekben kevésbé reagál a hormonra, ami viszont azzal a következménnyel jár, hogy elveszítjük kognitív képességeink egy részét, kevésbé tudunk gondolkodni és új emlékeket létrehozni.

A zsírban és cukorban gazdag étrendet régóta kapcsolatba hozzák az Alzheimer-kór magasabb kockázatával, más tanulmányok pedig azt jelezték, hogy az egészségesnek tartott mediterrán étrenden élőknél kisebb a betegség kialakulásának esélye.

A Washington Egyetem kutatói kisméretű humán tanulmányukban úgy találták, hogy azok, akiknél inzulin orrsprayt alkalmaztak, jobban emlékeztek a nekik elmondott történetek részleteire és figyelmüket hosszabb ideig fenn tudták tartani. 240 önkéntessel - akik valamennyien a szellemi leépülés kezdeti jeleit mutatták - a későbbiekben egy klinikai próba keretében arra keresnek választ a kutatók, hogy a spray használata védőhatású lehet-e a páciensek memóriájára és tanulási képességeire.

Ha az elmélet helytálló, akkor egészséges étrenddel és több mozgással csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata. "Úgy hiszem, hogy az Alzheimer-kór az inzulinrezisztenciával kezdődik. Ha el tudjuk kerülni agyunk diabéteszét, akkor rendben vagyunk. De amint elkezdődik, több fronton kell megtámadnunk" - idézte Suzanne de la Monte kutatásvezetőt a The Daily Telegraph című brit napilap.

Forrás: MTI
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK