Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Intim tisztaság: 2 dolog, amiről nem sejtjük, hogy ártalmas
2013. március 13. 09:46

intim higiénia, tisztasági betét, nőgyógyászat, nők, nőiesség

Intim tisztaság: 2 dolog, amiről nem sejtjük, hogy ártalmas
Túlzásba esünk? Az utóbbi években már megszoktuk, hogy minden reklámblokkra jut legalább egy intimbetét vagy tampon, és hogy egész iparág épült alsóbb tájaink tisztaságának, egészségének óvására. De vajon érdemes-e hallgatni a reklámokra?
Intim tisztaság: 2 dolog, amiről nem sejtjük, hogy ártalmas
Intim lemosók - szükségesek?
 
"A tejsavat tartalmazó, enyhén savas kémhatású intim lemosók alkalmazása hasznos dolog, hiszen megvédik a hüvely természetes flóráját" - mondja Dr. Koiss Róbert szülész-nőgyógyász. "Túlzottan gyakori használatuk viszont problémát is okozhat. Ha egy hölgy naponta többször is használ intim lemosót, előfordulhat, hogy a tisztálkodószer károsítja a terület hámrétegét, és emiatt égő, csípő érzés lép fel. Sok páciensemnél, akik fertőzésre gyanakodva jöttek hozzám, kiderült, hogy csak az intim lemosószerek, törlőkendők túlzásba vitt használata volt a gond. Szerencsére ilyenkor a gyógymód is egyszerű: át kell térni a napi egyszeri tisztálkodásra. Ha pedig a szerek illatanyaga okoz gondot, illatmentes, allergiát nem okozó illatszerre kell váltani."
 
Koiss doktor ugyanígy ellenzi a hüvelyöblítésre szolgáló szerek gyakori, indokolatlan alkalmazását is. Szerinte ezeknek a szereknek csak orvosi javaslatra, fertőzések gyógyszeres kezelése után, a normál hüvelyflóra visszaállítása céljából van létjogosultságuk. "A tejsavas hüvelyöblítő szerek kémhatásuknál fogva segítenek abban, hogy a hüvely egészséges állapotáért felelős úgynevezett Döderlein-flóra felépüljön. Ez a tejsavbaktériumokból (lactobacillusokból) álló flóra tejsavat termel, így enyhén savas pH-értékű közeget hoz létre a hüvelyben. Ez pedig segít meggátolni a fertőzést okozó kórokozók elszaporodását" - magyarázza. 
 
Ám ha túl gyakran folyamodunk a hüvelyöblítéshez, épp az ellenkezőjét érjük el: "kimossuk" a Döderlein-flórát, még mielőtt beindulhatna a baktériumok saját tejsavtermelése, és kialakulhatna a védő hatás. Ráadásul a hámréteg is sérül, így a terület sokkal jobban ki van téve a gombák, baktériumok támadásának. Ez akár a tartós gyógyszeres kezelést igénylő állapotig is elvezethet, sőt a kezeletlen gyulladás a kismedencei szervekre is átterjedhet. 
 
Tisztasági betét - csak indokolt esetben
 
Korántsem veszélytelen divat viszont a tisztasági betétek állandó használata. "Manapság sokan úgy tekintenek ezekre az apró betétekre, mint a fehérnemű szinte kötelező tartozékára, pedig folytonos használatuk akár ártalmas is lehet" - figyelmeztet Dr. Koiss Róbert. "A hüvely ugyanis öntisztuló rendszer, és ez a természetes öntisztulás bizonyos mértékű váladékozással jár." 
 
Ilyenkor nyúlnak sokan a tisztasági betétek után. Ezekkel (legyenek a betétek akármilyen légáteresztők) és a szűk, műszálas nadrágokkal, harisnyanadrágokkal viszont valóságos 'dunsztkötést' hoznak létre intim tájaikon, ami elindít egy ördögi kört: fokozódik az öntisztulással járó váladékozás, a páciens pedig még indokoltabbnak érzi a tisztasági betét használatát. Így idővel sérülhet a hüvelyflóra, és jönnek a fertőzések. 
 
A tisztasági betétek persze nagyon hasznosak lehetnek, ha egy fertőzés miatt, illetve annak kezelése idején növekszik a hüvelyváladék mennyisége, és a menstruáció utolsó egy-két napján is jó szolgálatot tehetnek; csak állandó használatuk nem javasolható. Az illatanyagokra érzékenyek jobban teszik, ha ezeken a napokon is tartózkodnak az illatosított változatoktól.
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK