Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Injekcióval lassítható az öregedés?
2013. május 13. 08:43

agy, öregedés, fiatal, hipotalamusz, hypotalamus

Injekcióval lassítható az öregedés?
A hipotalamusz egy jelátjáróként működő része irányítja a test öregedési folyamatait. A jeladás módosítható, ezáltal lassítható az öregedés. Az itt termelődő hormon hasonló hatással bír, és egerekbe injekciózva növeli azok élettartamát.
Injekcióval lassítható az öregedés?

Az emberiség évezredek óta kutatja az örök fiatalság titkát. A tudósok egy lépéssel közelebb kerültek a rejtély megoldásához. Egy friss kutatás szerint kizárólag az agy egy bizonyos része felel az öregedésért. A kutatók úgy gondolják, hogy a hipotalamusz, amely többek között az éhséget, a szomjúságot, a testhőmérsékletet és a fáradtságot is kontrollálja, a bölcsek köve is lehet egyben.

"Eddig nem tudtuk, hogy az öregedés a test szöveteitől függetlenül, vagy pedig a szervezet által irányítva megy végbe. Tanulmányunkból világosan kiderül, hogy több aspektusból is a hipotalamusz felelős érte. Különösen izgalmas eredmény, hogy az érintett terület jeleinek módosításával lassítható az öregedés, legalábbis egerek esetében" - mondta Dongsheng Cai professzor, az egyesült államokbeli Albert Einstein Orvosi Egyetem munkatársa.

"Az öregedés során gyulladásos változások mennek végbe a különböző szövetekben. A gyulladás több korfüggő betegséggel is szoros kapcsolatban áll, például a metabolikus szindrómával, a szív- és érrendszeri a problémákkal, az idegrendszeri kórképekkel és több rákfajtával is" - tette hozzá Cai professzor, aki kollégáival együtt rájött, hogy a hipotalamusz gyulladásos elváltozásai összefüggésbe hozhatóak a metabolikus szindrómával. Az agyi régió pontos szerepének meghatározására egy bizonyos fehérjevegyületre fókuszáltak, amely a gyulladásos folyamat középpontjában áll.

A friss tanulmányban Cai professzor kutatócsoportja leírja, hogy a hipotalamusz ezen fehérjével kapcsolatos jeladó részének stimulációja gyorsítja az öregedést az egereknél. "Izomerő és -mennyiségbeli csökkenés, bőrvékonyodás és tanulási képesség-hanyatlás következett be az állatoknál" - derül ki az értekezésből. A jeladó rész blokkolása ugyanakkor lassítja az öregedést, és ötödével növeli az élettartamot.

Azt is sikerült kimutatni, hogy az aktiválás csökkenti a gonadotropin-termelő hormon (GnRH) szintjét. Ennek alacsony szintje az öregedéssel van összefüggésben. A GnRH idős egerekbe fecskendezve gátolta a hibás neurogenezist, tehát az idegsejtek nem megfelelő újratermelődését, ami az öregedés egyik jellemző folyamata.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK