Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Immunrendszerünk erősítése: zöldség- és gyümölcsválasztás
2013. október 30. 09:36

gyümölcslé, vitamin, immunerősítő, immunrendszer, zöldség

Immunrendszerünk erősítése: zöldség- és gyümölcsválasztás
Ne mindig ugyanarról a helyről vásároljunk zöldséget-gyümölcsöt, főleg az őszi-téli időszakban fontos ez immunrendszerünk erősítése érdekében.
Immunrendszerünk erősítése: zöldség- és gyümölcsválasztás

Az sem mindegy, hogy milyen színűt választunk, számít a tárolás is, ugyanis a sérült vagy megvágott gyümölcs veszít vitamintartalmából - mondja Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense.

Az őszi-téli időszakban érdemes fokozottan odafigyelni az immunrendszer erősítésére, melynek hatékony működését nagymértékben befolyásolja a táplálkozás. Ha az immunrendszerünk nem kap elég tápanyagot, amiből építkezhet, akkor sokkal hamarabb megbetegszünk.

A naponta ötszöri vegyes, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étkezéssel egyenletesen látjuk el szervezetünket a megfelelő tápanyagokkal, azaz fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fitonutriensekkel. Nem mindegy azonban mit és mikor eszünk, sőt még az sem, hogy ez utóbbiakból milyen színűt választunk - mondja a dietetikus.

Ideális esetben naponta 60-80 dkg gyümölcsöt, zöldséget kellene elfogyasztanunk. A hazai táplálkozási felmérések szerint azonban ennek a mennyiségnek kevesebb, mint felét esszük meg, ami Veresné Dr. Bálint Márta szerint nagyon kevés.

Ha tehetjük, válasszuk az igazoltan bio módon termesztett zöldséget, gyümölcsöt, vagy igyekezzünk ne mindig ugyanarról a helyről vásárolni, hogy az esetlegesen a termékben lévő idegen anyagok (xenobiotikumok) minél kisebb mennyiségben kerüljenek szervezetünkbe. Ezzel is támogathatjuk az immunrendszerünket.

Válasszuk az ép, sérülésmentes termékeket mert ezeknek a vitamin tartalma jelentősebb, mint a sérülteké. Érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy a gyümölcsöt, zöldséget vásárlás után lehetőleg azonnal használjuk fel, mert minél tovább tároljuk azokat, annál többet veszítenek C-vitamin tartalmukból - figyelmeztet a szakember.

Ha naponta kétszer nyersen is fogyasztunk belőlük (pl. a reggeli szendvicshez zöldpaprikát, tízóraira almát, kivit, vagy az ebédhez friss salátát) szintén sokat teszünk a megfelelő C-vitamin ellátásunkért. Hiszen ez az immunrendszer működéséhez fontos vitamin nem csak a tárolás idejére érzékeny, hanem hőre, a levegő oxigénjével érintkezve is könnyen bomlik.

Figyeljünk ezért arra, hogy csak a lehető legrövidebb ideig főzzük, a keleti konyha szokása szerint roppanósra hagyva pároljuk vagy hirtelen süssük a zöldségeket. A nátha, influenza megelőzéséhez használjuk ki azt is, hogy ilyenkor sokféle C-vitaminban gazdag déli gyümölcs (pl. citrom, narancs, mandarin, pomelo, grapefruit, kivi) is elérhető.

Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense azt tanácsolja, hogy válasszuk gyakran az idény zöldségeket, gyümölcsöket is. Amik amellett, hogy pénztárca kímélőek, sokkal hamarabb jutnak az asztalunkra, így friss, jó minőségű terméket fogyaszthatunk.

Figyeljünk arra, hogy minél színesebb egy zöldség (pl. padlizsán, sütőtök, brokkoli, lila káposzta) vagy gyümölcs (pl. vörös szőlő, szilva, kökény) annál több benne a színét adó fitonutriens (pl. többféle polifenol). Ezek olyan antioxidáns anyagok, melyek hozzájárulnak a (pl. túl zsíros táplálkozás vagy stressz miatt) túlzott mértékben képződő szabadgyökök semlegesítéséhez, ezzel többek között az immunrendszer normális működéséhez.

Forrás: informed.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK