Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Íme, a rákkeltő adalékanyagok listája
2014. augusztus 07. 22:30

rákkeltő anyagok

Íme, a rákkeltő adalékanyagok listája
Örök vita a kutatók és a gyártók között, melyik adalékanyag milyen hatással van a szervezetre. Ami a patkányokat megöli, minket miért nem?
Íme, a rákkeltő adalékanyagok listája

A rák világnapja alkalmából az Origo.hu összeszedett öt olyan élelmiszeradalékot, amelyekről patkánykísérletekben kimutatták, hogy fogyasztása összefüggésbe hozható különféle daganatos betegségek kialakulásával. Használatuk ellen több szervezet fellépett már, mégis engedélyezik őket emberi fogyasztásra.

Forrás: Thinkstock

Illusztráció

Az aszpartám, kódnevén: E951 egymillió light, zero és cukornélküli termékben megtalálható. Minden tanulmányra és kutatásra, ami a veszélytelenségét bizonyítja, jut egy, ami szerint rákot okoz. A Center for Science in the Public Interest elnevezésű szervezet évek óta komoly harcot folytat az aszpartám ellen, ami érthető, a szernek már az engedélyeztetése is igencsak ellentmondásos körülmények között történt.

A propil-gallát, kódnevén: E310 leginkább zacskós levesekben és rágógumikban található meg. Általában a BHA-val együtt használják, antioxidánsként és tartósítószerként. Rágcsálóknál összefügésbe hozták a magas propil-gallát bevitelt és a hasnyálmirigyrák kialakulását.

 

A kálium-bromát, kódnevén: KBrO3, E924 a kenyérben, lisztben található. A lisztbe keverve jobban fölfújja a kenyértésztát. Patkányokban veserákot, illetve a pajzsmirigy bizonyos sejtjeinek rákos elváltozását idézte elő.

A mesterséges karamellszínezék (E150b,c,d, az E150a, az maga a karamell) üdítőben, kólában, alkoholokban található meg. Patkányokban és egerekben tüdő-, máj-, pajzsmirigyrákkal és leukémiával hozták összefüggésbe.

A butil-hidroxi-anizol, kódnevén: E320 a növényi olajokban, rágógumiban, burgonyacsipszekben, kukoricapehelyhekben található. Állatkísérletek alapján egy 2011-es tanulmány emberekre nézve is erősen valószínűsítette a karcinogén hatást.

A karragén, kódnév: E407 a jégkrémekben, fogkrémekben, pudingokban, tejszínben és mindenféle krémes-kocsonyás ételben megtalálható. Tengeri hínárból előállított zselésítő-állagjavító. Már egy 1982-es tanulmány valószínűsítette állatkísérletek alapján, hogy emberekre is komoly rákkeltő hatása van.

A Life.hu tippje:
Jegyezd fel a telefonodba a káros anyagok nevét és kódját! Vásárláskor nagy segítségedre lesz, amikor egy-egy élelmiszer összetevőit olvasva szeretnéd tudni, hogy mit tartalmaz.
Forrás: life.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK