Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Így tároljuk helyesen a kozmetikumainkat
2015. február 04. 20:13

kozmetikumok, smink

Így tároljuk helyesen a kozmetikumainkat
Jelentősen meghosszabbíthatjuk kozmetikai szereink élettartamát, ha odafigyelünk megfelelő tárolásukra, és az azzal összefüggő teendőinkre. Gyakran tartjuk sminkkészletünket, arckrémünket például a fürdőszobai szekrénykében – ami nem megfelelő hely számukra. De vajon, tudjuk-e milyen okok vezetnek szépészeti, bőrápoló termékeink megromlásához? Néhány tudnivaló és hasznos tanács a válaszadáshoz.
Így tároljuk helyesen a kozmetikumainkat

Tartsuk a kozmetikumokat száraz helyen!

Típusuktól függően, kozmetikai szereink  fő alkotórészei közé tartozik többek közt a víz. Márpedig a vizes készítmények sérülékenyebbek a mikrobák támadásaival szemben, mint más termékek. Még ha a tartósítószerek csökkentik is a szennyeződések káros hatását, tartsuk kozmetikai szereinket száraz, szellős helyen, és ne a fürdőszoba párás, nedves, meleg levegőjében, megelőzve ezzel a baktériumok elszaporodását. Ez utóbbi milyen kockázattal jár? A hatóanyagok gyengülnek a krémekben, az illatok, színek elváltoznak a sminkszerekben – röviden szólva, megromlanak. A legjobb a lakás olyan részében, szekrénykében tárolni őket, amely nem esik túl közel a fürdőszobához, mégis hamar hozzáférünk a sietős hétköznapokban. Mindamellett tanácsos megjegyeznünk: a 100%-ban növényi olajtartalmú szerek biztonságban vannak a bakteriális támadásoktól, míg a púderek különösen hajlamosak rá, hogy beszívják a környezetükben lévő nedvességet, és így gyorsan romoljanak.

Legyenek védve a melegtől!

Arra is ügyeljünk, hogy a kozmetikumokat ne tegyük ki a napsütés, a nagy meleg káros hatásainak, mert az UV sugarak rontják a formulák minőségét. Amellett mindenfajta hőhatásra megváltozik a készítmények kémiai szerkezete, a víz könnyebben elpárolog belőlük, és a zsíranyag (olaj) különválik a többi alkotórésztől, előidézve a termék megromlását.  És vigyázzunk a kézitáskában tartott rúzsokra is, mert ha a táskát hőforrás (radiátor) közelében, vagy a napon felejtjük, a melegtől  megolvad a rúzs viasz-összetevője.

 

Fontos a sminkeszközök tisztítása is

A sminkeléshez használt eszközök tovább tartanak, és nem okoznak esetleges bőrproblémákat, ha rendszeresen tisztítjuk őket. A kis szivacsokat, ecseteket, a szemhéjfestéket felvivő applikátort legalább hetente egyszer kevés samponos langyos vízzel mossuk ki. Mivel rendszeresen érintkeznek a bőrünkkel és a kozmetikummal, mindenkor tökéletesen tisztának kell lenniük. Hiszen a sminkelő ecsetek és társaik igazi baktérium-források. Tisztán tartásukkal megelőzhetők az eltömődött pórusok, pirosodások, apró kiütések, pattanások az arcbőrön.

Használjunk spatulát az arckrém kivételekor!

Ügyeljünk rá, hogy közvetlenül ne az ujjunkkal nyúljunk bele az arckrémes tégelybe, annak érdekében, hogy a baktériumok behatolását - esetleges szennyeződések révén - elkerüljünk. Sokkal hasznosabb kis simítólapátot (spatulát) használni - amelyet olykor mellékelnek is a termékhez -, majd azt minden használat után leöblíteni. A spatulával azután tehetünk kb. diónyi krémet az ujjunkra, de ne felejtsük el, hogy az arckrém használata előtt alaposan mossunk kezet.

Tároláskor védjük a levegőtől is a kozmetikai szereket!

Fontos, hogy minden használat után jól csavarjuk rá a kozmetikum fedelét, kupakját, a levegő okozta káros hatások megelőzésére. Ugyanezt tanácsos tennünk a samponok és tusgélek esetében is. A kozmetikai (és tisztálkodási) szerek jobban kitettek ugyanis a baktériumoknak és az oxidációnak, ha tároláskor a levegővel érintkeznek. Továbbá ilyenkor a termékek víztartalma is könnyebben elpárolog - egyes szerek nagyon hamar kiszáradnak, használhatatlanná válnak.

Ügyeljünk a szavatossági időre!

Figyeljünk az egyes kozmetikai szereknek a csomagoláson feltüntetett eltarthatósági idejére, és – ha nem akarunk bőrproblémát – tartsuk is azt be! A szavatossági időt az első felnyitás idejétől számítsuk, és lejárta után ne használjuk a megváltozott állagú és illatú készítményt, bármennyi maradt is belőle. Ne felejtsük el megnézni az eltarthatósági időt már vásárláskor, hiszen a csomagolást később általában eldobjuk, és sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha már a boltban figyelünk erre a jelzésre. A lejárt krém okozta bőrbetegségeken kívül pld. a szempillaspirál, vagy szemceruza időn túli használata akár kötőhártya-gyulladást is kiválthat.

Ha az utolsó cseppig használjuk

A legjobb, ha fejtetőre fordítjuk a kozmetikai szer tubusát, vagy tégelyét, hogy kinyerjük a maradék készítményt is belőle. Előfordul, hogy kettévágjuk a műanyag tubust: ez a módszer csak a kisebb megmaradt mennyiség azonnali felhasználására alkalmas, mert a készítmény - a levegővel érintkezve - legközelebb már biztosan kiszárad.

A csomagolás is számít

A kozmetikai szerek összetevői közt gyakran találunk antioxidánsokat (E-vitamint, szőlőmagkivonatot, Q10-et stb.), melyek a bőrre gyakorolt kedvező hatásuk mellett javítják a termékek eltarthatóságát is. Tudnunk kell még, hogy a csomagolás is jelentős szerepet játszik az eltarthatóságban és a szennyeződésektől, naptól, hőtől, nedvességtől való védelemben. Ebből a szempontból az átlátszatlan, sötét színű, vastag műanyagból készült tégelyek, tubusok ajánlottak.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK