Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Így állíthatod le a negatív gondolatokat!
2013. szeptember 11. 09:39

negatív, gondolatok, pszichológia

Így állíthatod le a negatív gondolatokat!
Megbénítanak a gondolatok? Mennél előre, de valami folyton visszatart? A fejedben lévő hangok szinte megbénítanak, leblokkolnak? Mi a megoldás? Eláruljuk.
Így állíthatod le a negatív gondolatokat!

Már a legkisebb kudarc esetén is hallod a fejedben azokat a bizonyos mondatokat: „Kevés vagy neki!” „Sosem leszel jó semmire!” „Ezt úgysem fogod tudni megcsinálni!!”  Hát még, amikor elkezdesz nagyban gondolkodni, álmodni, és nekiszaladni a megvalósításnak! Akkor jönnek csak a gonosz kis gondolatok igazán.

A gyerekkor egy szivacs

Ismerősek az olyan mondatok, mint a „Nem fog senki szeretni, ha ezt csinálod...”, „Tudd, hol a helyed!”? Ezek a leggyakrabban még gyerekkorunkból származnak. Szüleinktől, tanárainktól, társainktól, és saját magunktól is, amikor logikátlan, ám abban a pillanatban hasznosnak tűnő következtetést vontunk le egy helyzetből.

Később pedig egy gonosz kis manó a fejünkben mást sem tesz, csak minden adandó alkalommal elkezdi visszajátszani, amiket hallottunk, vagy amiket magunknak mondunk, amikor még fiatalok és mindenre befolyásra fogékonyak voltunk.

Felnőtt korunkban pedig ezek a hangok nagy hatással vannak az életünkre, akár tudunk róla, akár nem. Igaznak hisszük őket, és mivel elkezdik megvalósítani magukat az életünkben, még bizonyítékokkal is alá tudjuk őket támasztani. Pedig nem igazak. Minden ilyen gondolat csak egy-egy mérgező kis nyíl, amivel saját magunkra lövöldözünk naphosszat.

Vissza-visszatérő gondolatok

Mik azok az állandóan visszatérő mondatok, érzések, amik lebénítanak, és megakadályoznak a szárnyalásban?  Aki csak a hétvégi kirándulásokra, a vidámparkra, az esti mesékre és a vasárnapi húslevesre emlékszik, annak is van ilyen „lemeze” (ami állandóan vissza-visszatér a fejébe) – akár több is. Ha különlegesnek érezted magad gyerekként, az egyedüllét lehet a mumusod. Ha fiúkkal nőttél fel, a „nem szabad gyengének lenni és sírni” gondolatok akadályozhatnak egy boldog párkapcsolatban. Ha csodáltad és tisztelted a szüleid, talán attól tartottál gyerekkorodban, hogy te sosem leszel ennyire nagyszerű és sikeres.

Mindenkinek megvan a maga „csomagja”, azaz „lemeze” és fontos felismerni, mik ezek, hiszen megakadályozzák a boldogságot. Hiába tudjuk a józan eszünkkel, hogy mindezek nem igazak, akkor is egyfolytában ott forog a fejünkben a lemez. Így a kártékony gondolatok velünk maradnak, és szinte beégetik magukat a fejünkbe, ahonnan igen nehéz kiirtani őket. De, szerencsére nem lehetetlen.

Forrás: kiskegyed.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK