Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Idén felvételiztél egyetemre?
2013. május 22. 08:44

egyetemi együttműködés, iskola

Idén felvételiztél egyetemre?
Több mint 95 000 felvételi jelentkezés érkezett be az oktatási hivatalhoz, a legtöbben elektronikus úton felvételiztek. Te is közöttük vagy? Íme, néhány hasznos információ, hogy ne érjen semmi váratlanul.
Idén felvételiztél egyetemre?

Idén kevesebben felvételiztek egyetemre, főiskolára, mint az elmúlt tanévben. A legtöbben elektronikus úton, a Felvi.hu oldalon keresztül regisztráltak.

Néhány hasznos időpont

A jelentkezők június 5-ig küldhetik be azokat a szükséges dokumentumokat, amelyeket a felvételi benyújtásakor nem tudtak csatolni a jelentkezésükhöz, ilyen például a bizonyítványmásolat, igazolások a különböző jogcímen szerzendő többletpontokhoz.

A június 5. után megszerzett dokumentumokat (érettségi-, vagy év végi bizonyítványt) pedig legkésőbb július 10-ig kell pótolni.

A felvételi ponthatárok kihirdetése július 24-én várható, ekkor tudod meg, felvettek-e. Ettől az időponttól kezdve felgyorsulnak az események, ezért is jó, ha előrelátó vagy.

Egyetemi ismerkedés

Jó, ha tisztában vagy vele, hol található az intézmény, nem árt tudni, melyik képző helyre fogsz járni. Van olyan egyetem, amelynek számos épülete található a fővárosban, az egyik a belvárosban, a másik azonban lehet, távolabb, egy külső kerületben. Például a Károli Református Egyetem központi épülete az 5. kerületben van, a jogi kara azonban Újpesten.

A vidéki egyetemek is több képző hellyel rendelkeznek, így például a Pécsi Tudományegyetem, amelynek campusai a város különböző pontjain találhatóak, úgyhogy nem mindegy, milyen messziről kell naponta eljutnod az órákra.

Apropó albérlet

Tudtad, hogy kevesebb lehetőséged lesz augusztusban, hogy megtaláld a megfelelő lakást? Fontos kérdés, hogy egyedül vagy társaságba mész, ismerősökkel vagy idegenekkel? Jó, ha már most tisztázod ezt magadban. Jó alkalom a választásra a gólyatábor, ahol akár összeismerkedhetsz jövőbeli lakótársaiddal is.

Az egyetemeken is kérhetsz segítséget, ha kiadó lakást keresel, vagy betársulnál egy csapathoz. A Pécsi Tudományegyetemen - több más intézményhez hasonlóan - a hallgatói szolgáltató irodában elérhető egy ingyenes online albérlet adatbázis. Az egyetemek hirdetőfalán is talász információkat, a Debreceni Egyetem központi épületében például több hirdetőfal is van, akárcsak az ELTE-n.

Általában a hallgatói önkormányzatok és a kari-központi szolgáltató irodák tudnak válaszolni a legfontosabb kérdésekre. Érdemes utánajárni a megpályázható szociális juttatásoknak, és annak is, hogyan igényelhetsz kollégiumi férőhelyet, ezekről a felvételi értesítő levélben kapsz információt – tudtuk meg Kalapos Judittól, a Pécsi Tudományegyetem Oktatási Igazgatóság Központi Hallgatói Szolgáltató Iroda vezetőjétől.

Ha csak önköltséges képzésre vesznek fel?

A változások miatt egyre többen tanulnak önköltséges formában, sokan bejelölték ugyanis a jelentkezéskor az adott szak mindkét formáját (államilag támogatott és önköltséges), ez a variáció egy helynek számított.

Ha fizetned kell, van lehetőséged arra, hogy mérsékeld a költséget. Megnőtt az ösztöndíjak szerepe, több felsőoktatási intézmény új juttatásokat vezetett be, hogy így vonzza magához a hallgatókat.

Készülj fel arra is, hogy jól kell teljesítened ahhoz, hogy ösztöndíjban részesülj, vagy átkerülj költségtérítéses formáról támogatottra.

A Diákhitel kérdése

Miből állod az egyetemi éveket? Fontos kérdés. Amennyiben államilag finanszírozott képzésre vesznek fel, akkor is jelentkezhetnek költségek, így például a szállás, utazás, jegyzet és más fontos nyomtatványok kapcsán. Érdemes egy költségvetési tervet készítened a családdal, hogy havonta, illetve féléves szinten milyen kiadások jelentkeznek: mennyibe kerül a tandíj, az utazás, milyen egyéb költségek jelentkeznek majd? Azt is érdemes már most megbeszélni, belevágsz-e a Diákhitelbe.

Attól függően, mire fordítod a diákhitel összegét, két konstrukció működik. A jelenleg 7,75 százalékos kamatlábú, szabad felhasználású Diákhitel1 mellett az önköltséges és részösztöndíjas képzésben résztvevők a változatlanul 2 százalékos kamatozású, államilag támogatott Diákhitel2-ben is részesülhetnek, ha akarják.

Semmi nem kötelező, de ha valaki csak ezzel a lehetőséggel tud tanulni, megfontolandó. Az is, hogy egy félévente 200 000 forintos költségtérítésből 3 év alatt több mint egymilliós tartozás lesz, és a kamatokat még nem is számoltam bele.

Az új igénylők a szükséges nyomtatványt a Diákhitel honlapjának internetes hitelügyintézési felületén tudják kitölteni, amelyet kinyomtatva és aláírva a Diákhitel Központtal partner pénzintézetekben, takarékszövetkezetekben, postahivatalokban vagy a felsőoktatási intézményekben kell leadni.

A Diákhitel Személyes Ügyfélszolgálata Budapesten már két helyszínen is elérhető: az eddigi Csalogány utcai mellett a KÖKI Terminálon található Diákhitel Ügyfélszolgálaton is.

Diákigazolvány – hónapokat kell várnom rá?

A diákigazolvány a sikeres felvételi és beiratkozás után igényelhető, erről az egyetem - általában a tanulmányi hivatal - ad pontos tájékoztatást. A jelenlegi rendszer szerint az önkormányzat okmányirodájában kell kezdened az ügyintézést, ahol egy úgynevezett NEK-azonosítót kapsz, készül rólad fénykép, ez kerül a diákra. Ezt személyesen kell elintézned, ha még nem tetted meg, ne várj vele szeptemberig.

Forrás: kamaszpanasz.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK