Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ideje felkészülni a síszezonra!
2014. december 03. 20:39

síelés, tél, síszezon, síbaleset

Ideje felkészülni a síszezonra!
Sokan már alig várják, hogy belevághassanak a téli sportokba, de mielőtt nekikezdenének érdemes egy kicsit felkészülni, nehogy sérülés legyen a vége.
Ideje felkészülni a síszezonra!

Télen különösen gyakoriak a rándulások, húzódások, kartörések, sőt, a combnyaktörések is, amelynek az idősebb korosztályban akár súlyos következményei is lehetnek, a meggyengült csontszerkezet miatt. A fiatalabbak leginkább bokaficam, csukló- és alkartörés miatt fordulnak orvoshoz. Sajnos, kevesen veszik figyelembe, hogy a téli sportok, a korcsolyázás, a síelés, de akár a szánkózás is számos veszély forrása lehet, a megfelelő előkészületek nélkül. Az egyik legjellemzőbb sérüléstípus síelés során a térd elülső keresztszalag sérülése, mely gyakran kombinálódhat csúszóporc és oldalszalag-sérüléssel is. – ismerteti dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa.

Felkészülés: célzott tréninggel

Téli sportok esetében fontos a jó erőnléti, edzettségi állapot, amely több hetes felvezető tréninggel érhető el. Az intenzív síelés a nagyobb magassággal járó alacsonyabb oxigénkoncentráció és a szárazabb levegő miatt is igénybe veszi a szervezetet, erre legjobban hónapokkal korábban megkezdett futással, biciklizéssel készülhetünk fel. Ma már kifejezetten célzott tréning is elérhető, az úgynevezett síszimulátorral. Ez az új fejlesztésű kondicionáló eszköz a pályán siklás érzetét kelti, használatával egyszerre fejleszthető az egyensúlyérzék, a kondíció, erősíthető a keringési rendszer, és a síelés közben használt izomcsoportok. – mondja Szabó Ferenc, az Oxygen Wellness vezető személyi edzője.


A sportolás előtti bemelegítés és az aktív levezetés jelentősége is hatalmas, ezzel máris csökkenthetjük a baleseti kockázatot. Nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő táplálkozásra, hiszen ilyenkor megnő az energia- és vitaminszükséglet, valamint elengedhetetlen a rendszeres folyadékpótlás és a kellő pihenés is. Szintén fontos a kellően meleg, réteges, kényelmes és száraz ruházat és a kényelmes sícipő. Aki valóban komolyan szeretne felkészülni, és biztonságosan szeretne mozogni, érdemes előzetesen egy orvosi vizsgálaton és tanácsadáson is részt vennie.

Tippek a síbalesetek elkerüléséhez

  • Csak biztonságos, kijelölt pályákon síeljünk, snowboardozzunk, jégre csak akkor menjünk, ha megengedett.
  • Kesztyűt mindig viseljünk, a bot pántját peig ne tekerjük a kezünkre, ezzel sok kézsérülés megelőzhető.
  • Fontos a megfelelő, kontrasztos üvegű síszemüveg, a megfelelő térlátás, és mélységélesség miatt.
  • Mivel a legtöbb baleset délután, a síelés végén történik, ügyeljünk rá, hogy ha fáradtak vagyunk, mindig tartsunk pihenőt.
  • Az alkohol nem csak azért veszélyes sportoláskor, mert csökkenti a koncentráló képességet, de értágító hatása miatt a kihűlés esélyét is növeli.
Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK